Konopný seznam

úterý 1. března 2011

Povinné ručení na motocykl

Stejně jako je potřeba mít vyřízené povinné ručení na automobil, tak je potřeba mít i před výjezdem na vašem motocyklu zařízené povinné ručení na motorku. Povinné ručení je totiž zákonem dané pojištění, které chrání majitele motorky v případě, že způsobí havárii a musí uhradit škody poškozenému.

Jak se určuje cena povinného ručení?

Pokud chcete sehnat nejlevnější povinné ručení na motorku, měli byste vědět, jak se určuje cena pojištění. Základními faktory, které ovlivňují výši povinného ručení jsou parametry jako objem motoru, jeho výkon nebo například stáří motocyklu. Cenu určují také faktory, které přímo s motocyklem nesouvisí. Je to například to, jaké bonusy od pojišťovny má majitel motocyklu.

Faktory při určování ceny:

* objem motocyklu
* stáří motocyklu
* výkon motorky
* stáří majitele
* získané bonusy
* frekvence platby pojistného (čtvrtletně nebo ročně)
* počet pojistných událostí/délka bezeškodného období

Sezonní povinné ručení na motorku

Většina motorkářů své motorky nevyužívá během celého roku, ale pouze na letní sezonu. V minulosti platilo, že pokud chtěl majitel motocyklu ušetřit, musel odevzdávat registrační značky a informovat orgány, že motorku v této době nevyužívá.

Dnes ovšem existuje i jiná možnost a tou je právě sezonní povinné ručení. Díky tomuto pojištění si můžete určit ty měsíce, kdy motorku využíváte a zaplatit si pouze za ně. Povinné ručení je sice uzavřené na celý rok, nicméně je platné pouze na vybrané měsíce. Pokud způsobíte havárii mimo sezonu, kterou jste si určili, budete muset škody uhradit ze svého.

Povinné ručení online

Nejlevnější povinné ručení na motorku si můžete zřídit i online. Výhody zřízení pojištění online jsou v tom, že si pojištění můžete zřídit kdykoliv z pohodlí svého domova, nemusíte se trmácet na pobočku pojišťovny. Díky srovnání povinného ručení máte také přehled o tom, kde získáte pojištění nejvýhodněji. Některé pojišťovny dokonce nabízí i slevy v případě že si povinné ručení zřídíte pomocí online formulářů.

1 komentář:

  1. Krátkodobé povinné ručení je možné uzavřít i online přes tuhle stránku: http://clanky.expresnipojisteni.cz/kratkodobe-povinne-ruceni-vozidel/

    OdpovědětVymazat