Konopný seznam

čtvrtek 3. března 2011

Co kryje povinné ručení?

Co kryje povinné ručení? - Pojistka na auto - povinné ručení
Co kryje povinné ručení? Povinné ručení nebo pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla. Jak již tento název napovídá nebo spíše říká, tak kryje způsobené škody. Pokud tedy způsobíte dopravní nehodu, při které bude způsobena škoda druhé, případně třetí osobě, pojišťovna tuto škodu uhradí. Toto pojištění musí mít uzavřené každé vozidlo, které je provozováno na pozemních komunikacích nebo je jen na nich odstavené.

Ale zároveň pozor, toto pojištění nekryje škody způsobené na vašem voze. Pokud tedy jste viníkem nehody, tak škoda na vašem vozidle nebude uhrazena. Od toho slouží tzv. havarijní pojištění, které dostanete skoro ke každému povinnému ručení za nějaký příplatek. Co se týče výšky, kterou pojišťovna zaplatí, tak se pohybujeme v řadách desítek milionů a většinou je to něco kolem 30 milionů korun.

Pokud jste nehodu nezavinil, tak škoda na vašem voze bude zaplacena z povinného ručení od viníka nehody.

Jak již bylo naznačeno, tak se nejedná o úplné pojištění vašeho vozidla a pokud vám bude odcizení nebo poškozené, tak nemáte nárok na úhradu. Ke každému povinnému ručení dostanete i možnost různých připojištění jako například úrazové pojištění atd. Nejlepší kombinace je zákonem povinné pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem vozidla a havarijní pojištění. Při této kombinaci jste téměř 100% krytí. Jak již bylo řečeno, tak povinné ručení musí mít každé vozidlo, které je opatřeno registračními značkami. V opačném případě jste povinni odevzdat značky a vozidlo nesmí být provozováno na veřejných pozemních komunikacích.
Co kryje povinné ručení?

* Způsobené škody ostatním účastníkům nehody, popřípadě majetku třetí osoby

Co nekryje povinné ručení?

* Škody způsobené na vašem voze

Žádné komentáře:

Okomentovat