Konopný seznam

neděle 20. března 2011

Proteiny na prvním místě

Vaše tělo používá proteiny jako hlavní zdroj materiálu na tvorbu a obnovu krve, svalů, kostí, zubů, kůže, vlasů, nehtů a vnitřních orgánů. Slovo protein pochází z řečtiny av překladu znamená "na prvním místě".

Molekuly proteinů také vytvářejí některé enzymy a hormony a slouží jako důležité regulátory v lidském těle. Pomáhají udržovat krevní tlak, úroveň cukru v krvi a také metabolismus.

Proteiny jsou nejkomplexnější skupinou látek známých pro vědu. Jsou složeny z menších molekul, které se jmenují aminokyseliny. Lidské tělo potřebuje spolu 22 různých aminokyselin, aby si mohlo vytvořit všechny potřebné proteiny. Mnoho z nich si buňky dokáží sami vyrobit, ale 8 z nich můžete získat jen přes stravu, kterou jíte. Těchto 8 aminokyselin voláme esenciální aminokyseliny. Konkrétně jde o tryptofan, lysin, methionin, fenylalanin, threonin, valin, leucin a isoleucin.

Mnoho proteinových jídel živočišného původu jako například maso, drůbež, ryby, vejce, sýry a mléko obsahuje všechny esenciální aminokyseliny a proto jsou nazývány kompletní proteiny. Proteiny obsažené v zelenině obvykle neobsahují jednu nebo více esenciálních aminokyselin a proto jsou nazývány nekompletní proteiny. Můžete však zkombinovat 2 nekompletní proteiny rostlinného původu a získat kvalitní kompletní protein.

Ryby
Ryby obsahují velmi kvalitní bílkoviny. Na rozdíl od tuků, které se nacházejí ve zvířecím mase, tuk v rybím oleji má pozitivní vliv na člověka. Rybí tuk pomáhá udržet nízkou hladinu cholesterolu v krvi, což snižuje riziko infarktu.

Protein v těle bílých ryb, jako je candát nebo treska, je kvalitnější, než v mase sumců, které konzumují odpadky ze dna. Velmi pohodlný způsob, jak si dopřát bílkoviny z ryb je přímo z plechovky. Konzervy tuňáka, lososa, sledě, makrely, sardinky jsou dobrým zdrojem bílkovin.

Vejce
Vejce obsahují vysoce kvalitní kompletní vaječné proteiny. Po celá léta byl protein ve vejcích používán jako standard pro měření kvality ostatních zdrojů bílkovin.Vejce jsou dobrým jídlem, které může bezpečně jíst v rozumném množství většina zdravých lidí. Byly vyjádřeny obavy ohledně cholesterolu obsaženého ve vejcích, ale vejce obsahují i ​​lecitin, který pomáhá zabránit hromadění tuků na stěnách tepen.

Studie odhalila, že někteří lidé, kteří jedí hodně vajíček zaznamenají zvýšení cholesterolu v krvi, zatímco většina lidí zůstává neovlivněné. Pokud jste citliví na hladinu cholesterolu v žloutcích, můžete jeden nahradit dvěma bílky. Velké vejce obsahuje 6 gramů bílkovin a 80 kalorií.

Mléko
Mléčný protein je kompletní bílkovina a může být cennou součástí vyvážené stravy.Mléko se dobře kombinuje s mnoha jinými potravinami. Všechny rostlinné bílkoviny mohou být zpracovány v kombinaci s mlékem. Jeden šálek odtučněného mléka obsahuje 8 g bílkovin a pouze 90 kalorií.

Sýr
Existuje mnoho druhů sýrů, z nichž většina je s vysokým obsahem bielkovín.Mnoho z má poměrně vysoký obsah tuku. Lidé, kteří mají potíže s trávením mléka, většinou nemají problém se sýrem. Tvrdé sýry jako čedar, mozzarella a americké tavené sýry jsou nejznámější. Tyto průměrně obsahují asi 7 g bílkovin a asi 100 kalorií.

Tvaroh
Tvaroh má velmi vysoký obsah bílkovin a nízký obsah kalorií. Jedna malá šálek bez tuku obsahuje až 14 g bílkovin.

Sója
Sójový proteinový prášek je hlavní složkou mnoha instantních bílkovinných nápojů.Je vyroben z mletých pražených sójových bobů. To je zvláště užitečné pro chvíle, kdy si ve spěchu potřebujete rychle připravit nutriční nápoj.

Žádné komentáře:

Okomentovat