Konopný seznam

neděle 20. března 2011

Složení potravin, proteinů

1. složení potravin
2. Význam jednotlivých látek v potravinách
3. bílkoviny

1. a) bitumenu (stavební) - proteiny a některé nerostné látky (vápník, fosfor)
    b)Sytič (energičtější) - tuky, sacharidy a částečně proteiny - pokud tělo nemá dostatek tuku a sacharidů 
    c) vitaminy a nerostné látky jsou ochranné látky, protože ochrání tělo před vznikem nemocí -zabezpečují správnou funkci organizmu.

2. Látky bitumenu (stavební) - mají význam pro výstavbu organizmu
proteiny - staví a obnovují tkáně - svaly, šlachy, blány, kůže, vnitřní orgány, vlasy,nehty. Nerostné látky - jsou přítomny v takáních nebo se podílí na stavbě kostry,zubů (Ca).
Látky Sytič (Energické) - dodávají tělu pohybovou a tepelnou energii. A energii potřebnou pro látkovou výměnu tuky a cukry jsou ryze energetické. Bílkoviny jdou částečně energetické.
Ochranné látky - chrání tělo před vznikem nemocí a zabezpečují tak správnou funkci lidského těla př. vitamín D - protikřiviční, vitamín a - dobrý pro zrak a nervovou soustavu ... NaCl - zadržuje vodu v organismu, I - správná funkce štítnéžlázy ...

3. Bílkoviny jsou složité dusíkaté látky skládají se s aminokyselin spojovaných peptidickou vazbou z výživného hledisky dělíme proteiny na úplné (plnohodnotné)a neúplné (neplnohodnotné). Úplné proteiny jsou živočišného původu a z rostlinných proteinů se jim hodně blíží jenom bílkoviny obsažené v sóji a bramborách. Neúplné proteiny jsou výhradně rostlinného původu (nepatří k nim proteiny v sóji a bramborách). Úplné proteiny. obsahují 10 nejdůležitějších aminokyselin pro výživu člověka. Z hlediska složení dělíme proteiny na jednoduché a složené, které obsahují ještě doplňkové látky vedle aminokyselin např.. některé nerostné látky.

Žádné komentáře:

Okomentovat