Konopný seznam

neděle 20. března 2011

Funkce bílkovin v lidském těle

V lidském organismu tvoří 20% pevných látek. Tento značný podíl odpovídá i jejich důležitým funkcím. Tvoří stavební materiál pro svaly, šlachy, cévy, vlasy, jejich transportní a zásobní funkce jsou důležité v krvi i mnoha orgánech, řídí všechny složité biochemické procesy, použijí se v obranyschopnosti, zastavení krvácení a takto bychom mohli ještě chvíli pokračovat.
Tyto nezbytné všestranné látky dostaneme do našeho organismu v potravě, ať už rostlinné nebo živočišné a dále jejich zpracujeme, rozkladem na jejich základní jednotky-aminokyseliny. Zde se dostáváme k důležitému kritériu, podle kterého posuzujeme přínos přijatých proteinů. Pokud štěpením dostaneme aminokyselinu, kterou si náš organizmus sám nedokáže vytvořit, mluvíme o ní, že je esenciální. Z těchto si organismus případně sám vytvoří další-neesenciální. Potraviny obsahující všechny esenciální aminokyseliny jsou nejhodnotnější a měly by tvořit alespoň 50% z množství přijatých bílkovin. Mezi takzvané plnohodnotné proteiny zařazujeme všechny zdroje živočišných bílkovin než maso, mléčné výrobky, vejce, ryby a také rostlinný zdroj-sóju. Na prvním místě však jednoznačně vede syrovátkový protein. K zdrojem neplnohodnotným proteinů, kterým jednoduše řečeno vždy něco chybí, patří luštěniny, obiloviny, brambory, rýže, pečivo, či houby.Proto zvláště u vegetariánů je důležité tyto potraviny kombinovat.

Co se týká metabolismu, je důležité zmínit, že tyto látky jsou energeticky náročné na zpracování. Toto mohou využít jedinci s úmyslem ubrat na váze. Ale jako vždy, vše s mírou a jedině v kombinaci s dostatečným cvičením. Nadbytek bílkovin v potravě totiž zatěžuje ledviny, játra a střeva v podobě nestrávených zbytků.Optimální množství se pohybuje okolo 0,8 g / kg hmotnosti pro zdravého dospělého jedince. Při redukci hmotnosti se dávka zvyšuje na 1-1,2 g / kg au sportovců na 1,5 - 2,4 g / kg, s maximem u kulturistů a silových sportovců. Pro lepší představu je však vhodnější uvést procentuální zastoupení v potravě: u běžného člověka 12-15%, u sportovců a těžce fyzicky pracujících se doporučuje až do 25%.

Důvodem, proč nadbytek proteinů ve skutečnosti organismus zatěžuje, je ten, že se tyto látky uskladňovány podobně jako Sacharidy nebo Tuky. Jen v malé míře se vytváří tzv.. "Pool" aminokyselin v krvi a další porce se odstraňuje z těla ven a proto je namáhán trávicí trakt, stejně jako ledviny. Dále se uvádějí komplikace jako zvýšená únava či horší regenerace svalů po zvýšené námaze.

Jeden z důležitých ale často zapomenutých faktů je zajištění dostatečného příjmu vitaminů a minerálů spolu s bílkovinami. Pokud totiž přijmeme optimální množství kvalitních proteinů, ale na jejich složitý metabolismus nebudeme mít v zásobě nezbytné stopové prvky, opět se nestrávené a nevyužité vyloučí z těla ven. Jedná se hlavně o vitamíny skupiny B, zinek a neméně podstatný je i příjem dostatečného množství tekutin.

Už jsme zmínili dávkování, typy proteinů a potřebné doplňky k nim. Stejně užitečné je i správné načasování příjmu v potravě. Nejvyšší využitelnost těchto látek je po fyzické aktivitě, kdy stimulujeme svaly k růstu. I zde platí přímá úměra, takže příjem proteinů by měl přibližně odpovídat míře zátěži. Pokud si dopřejeme silový trénink, odměnou může být i pořádná porce masa. Po náročnější aktivitě se stejně prodlužuje i doba využitelnosti bílkovin z přijaté potravy. Důležité je v pravidelných dávkách, nejlépe 2-3 krát během dne využít všechny možnosti a zdroje proteinů. Nezapomínat přitom ani na proteiny ukryté v rostlinách, střídat je s masem, mléčnými výrobky a sójou. Při správném výběru potravin a správném poměru příjem: námaha tak můžeme našim svalům dopřát povolený doping, který se i projeví viditelným výsledkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat