Konopný seznam

pátek 4. března 2011

Jak se zachovat při dopravní nehodě

Rozlišuje se mezi dopravní nehodou a škodnou událostí a to zejména z hlediska jejich povinného objasňování orgány Policie ČR.

Dopravní nehoda je událost v silničním provozu, která se stane v přímé souvislosti s provozem vozidla a při níž

* Se usmrtí nebo zraní osoba,
* Se poškodí silnice nebo obecně prospěšné zařízení,
* Uniknou nebezpečné věci (věci, které pro svou jedovatost, hořlavost, výbušnost, samozápalnost, infekčnost, rádioaktívnosť nebo jinou vlastnost ohrožují zdraví a život osob, zvířat nebo rostlinstva, nebo pro složky životního prostředí),
* Na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí nebo na jiném majetku vznikne hmotná škoda zřejmě převyšující částku 50.000 Kč.

Za dopravní nehodu se považuje i škodná událost, kterou je událost v silničním provozu, při které vznikla škoda v přímé souvislosti s provozem vozidla, pokud

* Není splněna některá z povinností účastníka škodné události,
* Je řidič zúčastněného vozidla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky nebo
* Se účastníci škodné události nedohodli na jejím zavinění.

Ostatní události v silničním provozu, při kterých vznikla škoda v přímé souvislosti s provozem vozidla, se pro účely tohoto zákona nepovažují za dopravní nehodu. Takové události jsou škodnou událostí, kterou orgány Policejního sboru neobjasňují.

Účastník dopravní nehody je osoba, která se přímo aktivně nebo pasivně účastnila dopravní nehodě.

Účastník škodné události je osoba, která se přímo aktivně nebo pasivně účastnila škodní události.
Povinnosti řidiče při dopravní nehodě

Řidič, který se účastnil dopravní nehodě, je povinen:

* Neprodleně zastavit vozidlo,
* Zdržet se požití alkoholu nebo jiné návykové látky po nehodě v době, kdy by to bylo na újmu zjištění, zda před jízdou nebo během jízdy požil alkohol nebo jinou návykovou látku.

Povinnosti účastníka dopravní nehody a škodné události

Účastník dopravní nehody je povinen:

* Ohlásit dopravní nehodu policistovi,
* Poskytnout podle svých schopností a možností zraněné osobě první pomoc a neprodleně přivolat záchrannou zdravotní službu,
* Učinit potřebná opatření na záchranu osoby nebo majetku ohroženého dopravní nehodou,
* Setrvat na místě dopravní nehody až do příchodu policisty nebo se na toto místo neprodleně vrátit po poskytnutí nebo přivolání pomoci nebo po ohlášení dopravní nehody,
* Zdržet se jednání, které by bylo na újmu vyšetření dopravní nehody, zejména přemístění vozidel,
* Učinit vhodná opatření, aby nebyla ohrožena bezpečnost silničního provozu na místě dopravní nehody,
* Umožnit obnovení silničního provozu, zejména provozu vozidel hromadné dopravy osob,
* Prokázat svou totožnost na žádost jiného účastníka dopravní nehody,
* Neprodleně vyrozumět osobu, která není účastníkem dopravní nehody, o hmotné škodě, která jí byla způsobena dopravní nehodou, a sdělit jí své osobní údaje; pokud to není možné, vyrozumění a oznámení zajistí prostřednictvím Policejního sboru.

Pokud je to nezbytné pro uvolnění nebo ošetření zraněné osoby nebo k obnovení silničního provozu, účastník dopravní nehody může přemístit vozidla, přitom je však povinen vyznačit postavení vozidel po dopravní nehodě, situaci a stopy.

Účastník dopravní nehody je povinen poskytnout orgánu Policejního sboru potřebnou součinnost při objasňování dopravní nehody včetně předložení dokladů, které s tím souvisí.

Účastník škodné události je povinen

* Neprodleně zastavit vozidlo,
* Prokázat svou totožnost jinému účastníkovi škodné události,
* Poskytnout údaje o pojištění vozidla
* Zdržet se požití alkoholu nebo jiné návykové látky,
* Učinit vhodná opatření, aby nebyla ohrožena bezpečnost nebo plynulost silničního provozu,
* Neprodleně vyrozumět osobu, která není účastníkem škodní události, o hmotné škodě, kterou jí způsobil, a sdělit jí své osobní údaje.

Řidič vozidla, které je povinně vybaveno přenosným výstražným trojúhelníkem, je povinen tento trojúhelník použít během nouzového stání v důsledku dopravní nehody.

Řidič motorového vozidla, které je povinně vybaveno bezpečnostním oděvem, je povinen mít bezpečnostní oděv oblečený, pokud se zdržuje na vozovce mimo vozidla během nouzového stání v důsledku dopravní nehody. Nelze použít takový bezpečnostní oděv, který je zaměnitelný s bezpečnostními oděvy používanými ozbrojenými silami nebo bezpečnostními sbory.

Žádné komentáře:

Okomentovat