Konopný seznam

středa 2. března 2011

Řešení VELUX pro pasivní domy

Energeticky úsporné a zejména pasivní stavby se neobejdou bez kvalitních stavebních technologií. Střešní okna, které splní náročná kritéria na energetickou úspornost, nabízí společnost VELUX.

Střešní okno ze sortimentu VELUX, vhodné pro pasivní domy, je kyvné střešní okno GGL se zasklením 62_65 a součinitelem prostupu tepla Uw = 0,77 W/m2.K. Jde o dřevěné kyvné střešní okno, které se otevírá madlem v horní části okenního křídla. dale je střešní okno vybaveno ventilační klapkou, která umožčuje větrat i při zavřeném okně. Zasklení 62_65 v střešním okně GGL se skládá z nízkoenergetického trojskla a přídavného 8 mm vnějšího skla, které má navíc speciální úpravu proti rosení zvenčí. Při běžných typech nízkoenergetických zasklení mohou vnější skla občas rosit. Ale speciální chemická úprava zasklení 62_65 tomuto jevu zabrání.
Střešní okno GGL se zasklením 62_65 má i výborné akustické vlastnosti (Rw = 40 dB) a dobře odolává zatížení sněhem či výkyvům teplot.

Řez střešním oknem GGL se zasklením 62_65

Technické parametry střešního okna GGL se zasklením 62_65:

Těsnost budov a střešní okna

Střešní okno GGL se zasklením 62_65 je i díky čtyřstupňovému těsnění na křídle i rámu okna třídy průvzdušnosti 4 se jsou? Init? Em spárové průvzdušnosti iLV = rovná 0,0387 [m3 / (smPa0, 67)] .10-4.

Střešní okno GGL 62_65 je špičkovým výrobkem nejen z pohledu tepelně-technických vlastností, ale iz pohledu průvzdušnosti. I ostatní střešní okna VELUX doporučené do nízkoenergetických domů, např. střešní okno GGU s nízkoenergetickým trojsklem 65 a iLV = 0,0683 [m3 / (smPa0, 67)] .10-4, plnohodnotně vyhovují požadavkům na těsnost budov. Tato skutečnost se dá doložit např. měřením objektu Sluneční dům v Rakousku, kde je umístěno 18 solární ovládaných střešních oken VELUX GGU. Naměřená hodnota blower door testu je n50 = 0,55 1 / h, jak ukazuje certifikát, zatímco požadavek normy na těsnost pasivních domů je n50 = 0,6 1 / h.

Sluneční dům s 18 střešními okny VELUX. Hodnota blower door testu n50 = 0,55 1 / h.

Na těsnost obálky budov je zásadní správné provedení parozábrany v celém domě, včetně střešních oken. Proto je vhodné při montáži střešních oken použít parotěsnou fólii BBX z našeho sortimentu, která zajišťuje bezpečné a těsné spojení mezi rámem střešního okna VELUX a parotěsnou fólií střešního pláště. Jde o parotěsnou fólii s difuzní propustností Sd = 75 m včetně samolepicí butylové těsnicí pásky na upevnění do drážky rámu okna, která zajišťuje jednoduché provedení parozábrany kolem vnitřního ostění okna. Fólie je vyrobena z polyetylénu.

Obr. Parotěsná fólie BBX zajišťuje bezpečné a těsné spoje mezi rámem střešního okna velux a parotěsnou fólií střešního pláště.

Tepelná pohoda v interiéru v průběhu roku

Z hlediska optimální tepelné pohody v interiérech, především v letních měsících, se u střešních oknech sleduje hodnota součinitele prostupu tepelného slunečního záření g, která vyjadřuje míru pasivních solárních zisků. Tato hodnota představuje při zasklení 62_65 g = 0,39.
Pokud doplníme střešní okno venkovní markýzou VELUX, která dokáže jednoduchým a velmi účinným způsobem snížit prostup slunečního tepla do interiéru až o 90%, dosáhneme spolu se zajištěnou ventilací příjemné klima v podkroví iv letních měsících. Venkovní markýza je vyrobena ze sí? Oviny. Základem síťoviny je skleněné vlákno obalené plastem. Síťovaná struktura nebrání ve výhledu ven z okna.

Obr. Venkovní markýza VELUX sníží prostup slunečního tepla do interiéru až o 90%.

Osazení střešního okna do střešního pláště

Nejlepší způsob osazení střešního okna s pasivním zasklením 62_65 do střechy je se zapuštěným lemováním EDJ 2000 s integrovanou zateplovací sadou. Lemování VELUX zajišťuje dokonalé osazení okna a jeho vodotěsné napojení na střešní plášt. Pomocí lemování EDJ 2000 je střešní okno zapuštěno do konstrukce střechy o 40 mm hlouběji a vylepšuje tepelně technické vlastnosti osazeného střešního okna až o 18%. Při střešním okně GGL 62_65 je pak certifikovaná hodnota Uokna = 0,6 W/m2.K. (Viz certifikát).
Navíc je instalace okna do střešní krytiny nenápadná a celek působí estetičtější.

Detail doporučeného osazení střešního okna s lemováním EDJ 2000 ukazuje následující výkres.

Správný výběr zasklení a lemování střešních oken VELUX má rozhodující vliv na energetickou bilanci budov. Více informací o výrobcích VELUX na energeticky úsporné stavby najdete na www.velux.cz

1 komentář:

  1. Když prší, tak to musí být pod střešním oknem nádhera :-) . Nedokážu si ale představit, jak je to v létě. Tam musí být jako ve skleníku. Střešní okna jsou moc pěkná, ale z praktického hlediska mi přijde lepší klasická střešní krytina s posypem , kterou máme my a okna do štítu :-) . Střecha je praktická i pěkná na pohled :-) .

    OdpovědětVymazat