Konopný seznam

neděle 20. března 2011

Proteiny ze sóji vám pomohou snadněji zhubnout.

U klasických redukčních dietách většinou začneme jíst méně, a tím oslabíme organismus o správný přísun bílkovin - proteinů. Ty jsou ale právě při hubnutí důležité, co si bohužel málokdo uvědomuje. Ke spalování kalorií dochází totiž ve svalech a ty ke své činnosti potřebují právě protein - bílkovinu. Pokud ho máme ve stravě málo, ideální postavu prostě dosáhneme velmi těžko. Začneme ubírat nejen na tucích, ale i na svalové hmotě a když přidáme do těla kalorie navíc, tělo je okamžitě ukládá do tukových rezerv, aby mělo pro činnost svalů dostatek energie. Jinými slovy, pokud chceme zhubnout na tucích a ne na svalech a kila nenabral zpět, potřebujeme tělu dodávat protein.
Sójová bílkovina představuje velmi zdravý alternativní zdroj proteinů k tradičním živočišným zdrojem jako jsou maso, vejce a mléčné výrobky. Sója je zdrojem výjimečně kvalitních bílkovin. Kvalita sojového proteinu je srovnatelná s využitelností vaječné i mléčné bílkoviny z kaseinu, je dokonce lepší než hovězí protein. Navíc v sojových proteinech nejsou žádné skryté tuky, jako je tomu u živočišných bílkovin, které obsahují škodlivý cholesterol. Proto je sójová bílkovina výborným doplňkem stravy při získávání svalové hmoty i hubnutí.
Sójové bílkoviny jsou srovnatelné, pokud jde o jejich výživnou hodnotu, s bílkovinami v mase, a to až do té míry, že je mohou zcela nahradit. Sója představuje vysoce výživnou a komplexní potravinu. Existuje několik odrůd s černými, zelenými nebo červenými boby. Více než 2000 let představuje spolu s rýží základní výživu národů východní a jihovýchodní Asie, kde se konzumuje velmi málo masa, mléka a vajec.
Proč je sója vhodná na stravování při hubnutí?
1. Obsahuje velmi významné procento bílkovin s vysokou biologickou kvalitou (až 40% z váhy suchých bobů). Sója obsahuje všechny esenciální aminokyseliny.
2. Obsahuje podstatné množství tuků (až 20%), tvořených hlavně polonenasýtenými mastnými kyselinami. Mezi nimi se vyskytuje i kyselina linolová, esenciální mastná kyselina, která plní důležité funkce v organismu.
3. Obsahuje lecitin (2%), velmi důležitý pro činnost nervového systému, působí na snižování cholesterolu v krvi a podílí se na mnoha dalších funkcích.
Předchází rakovině!
Zjistilo se, že každodenní konzumací sóji a jejích derivátů můžeme účinně snížit riziko téměř všech druhů rakoviny ale hlavně prsu, prostaty a tlustého střeva.Japonští vědci zjistili, že lidé denně konzumující talíř polévky se sójou, měli o třetinu nižší riziko vzniku rakoviny žaludku, než ti, kteří ji nekonzumovali vůbec.
Ochrání Vaše srdce a cévy!
Pravidelná konzumace sóji přímo zázračně snižuje celkovou hladinu cholesterolu v krvi. Sója a výrobky z ní neobsahují žádný cholesterol a jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které snižují jeho hladinu v těle. U lidí s vysokou hladinou cholesterolu podmíněnou nesprávným stravováním se po výrazném omezení živočišných produktů (masa, mléka, vajec) upravila koncentrace cholesterolu na normálnu. Ještě donedávna se věřilo, že proces hrubnutí cév - ateroskleróza - se nedá zvrátit. Avšak nejnovější výzkumy zjistili, že vlivem účinku sóji jsou měkčí a širší a výrazně se zlepšuje proudění se krve v koronárních i mozkových cévách. Pokusy se zjistilo, že izoflavony v sóji ochraňují před trombózou (vznikem krevní sraženiny) v cévách, která nejčastěji vede k infarktu, či mozkové mrtvici.
Sója je účinnou prevencí proti osteoporóze, která je nejčastěji zapříčiněna vysokým příjmem živočišných bílkovin, které způsobují nadměrné vylučování vápníku močí.
Sója obsahuje nejvíce proteinů ze všech plodin. Protein ze sóji obsahuje všechny esenciální (nezbytné) aminokyseliny v dostatečném množství a výborném vzájemném poměru. Rovná se bílkovině z masa a vajec, s tím rozdílem, že nemá žádné jejich nevýhody. Proteiny v sóji jsou zároveň lehce stravitelné a vstřebatelné.

Žádné komentáře:

Okomentovat