Konopný seznam

čtvrtek 3. března 2011

Dopravní nehoda na Slovensku

Přivolání policie k dopravní nehodě

* Pokud došlo k usmrcení nebo zranění osoby
* Pokud došlo k poškození silnice nebo obecně prospěšného zařízení, nebo pokud došlo k úniku nebezpečných látek
* Pokud je sporné určit viníka nehody
* Pokud škoda přesahuje 4000, - Eur (120.000,- Sk)
* Pokud je řidič zúčastněného vozidla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky
* Pokud jiný účastník nehody neprokáže svou totožnost
* Pokud jiný účastník nehody nemá nebo neví prokázat povinné ručení
* Pokud je nehoda v zahraničí

V případě že tyto podmínky nejsou splněny, nejedná se ve smyslu zákona o dopravní nehodu ale jen o škodní událost, a není nutné volat policii.
Postup při dopravní nehodě
Jste zraněn

V případě, že ve Vašem vozidle nebo v jiném vozidle je někdo zraněn, poskytněte první pomoc a zavolejte záchrannou službu tel.. 155, 112
Nejste zraněn

Zabezpečte místo škodné události a pomozte zraněným.
V první řadě zabezpečte místo nehody - zapněte varovná světla, okamžitě si nasaďte reflexní vestu, umístěte na vhodné místo varovný trojúhelník.

Upozornění: Neprivolanie záchranné služby, neposkytnutí první pomoci zraněnému nebo útěk z místa nehody mohou být předmětem trestního řízení.
Kontaktujte dopravní policii ČR

V žádném případě do příjezdu policie nepřemisťujte vozidla a vyhněte se jakékoliv manipulaci s nimi. Pokud si to však situace vyžaduje, vyznačte si situaci a stopy. Pokud jste poškozený, podle Zákona (381/2001) jste povinen Váš nárok na náhradu škody ze smlouvy na povinné ručení prokázat nejen prokázáním poškozeného vozidla, ale viník nehody musí být jednoznačně určen. Pokud je ho sporné určit, vždy přivolejte policii.

Po splnění těchto základních povinností můžete začít řešit ostatní náležitosti spojené s nehodou. Toto proveďte, i když je sporné určit viníka nehody nebo z chování viníka nemáte jednoznačnou jistotu, že druhý účastník oznámí zavinění nehody ve své pojišťovně, kde má uzavřeno pojištění z PZP vozidla. Postupujte následovně:

* Zadokumentujte situaci po nehodě fotograficky. Zaznamenejte postavení vozidel bezprostředně po nehodě (více pohledů iz dálky s určitou výpovědní hodnotou)
* Zjistěte si identifikační údaje. Požádejte dalšího účastníka nehody nehody o prokázání jeho totožnosti a údajů potřebných pro poškozeného na uplatnění nároků na náhrady škody. Ideální požadavky dejte o předložení alespoň jednoho z následujících dokladů: občanského průkazu nebo cestovního pasu a řidičského oprávnění. Opište si jméno a příjmení, adresu a číslo dokladu V každém případě si také opište poznávací značku vozidla, pokud je po-zena, opište si ji s osvědčení o registraci vozidla. Vyžádejte si telefonní číslo.
* Požádejte o povinné ručení. Požádejte jej o předložení potvrzení pro zákonné pojištění na jeho vozidlo (bílá karta), nebo zelenou kartu, nebo přímo smlouvu na povinné smluvní pojištění (PZP). Z těchto dokladů si opište číslo pojištění PZP.
* Vypište záznam o nehodě. Požádejte druhého účastníka nehody o součinnost a vypište formulář Záznam o nehodě na tiskopise pojišťovny, nebo na jakémkoli jiném bílém papíře. Před podepsáním jakékoliv písemné dohody mezi účastníky nehody si pozorně přečtěte její obsah. Následně dokument podepište vy i druhý účastník nehody.

Postup při škodní události (účastníci nehody nepřivolal policii)

DOHODA o zavinění
a) Musíte se s druhým účastníkem nehody dohodnout na zavinění nehody - určitě ji třeba uzavřít písemně (podepsaný oběma zúčastněnými stranami), slouží k tomu ob-vykle formulář Záznam o nehodě (Evropské hlášení o dopravní nehodě), které je jsou součástí smlouvy na povinné smluvní pojištění u každé pojišťovny.

Pokud ho nemáte, mů-žete si stáhnout univerzální tiskopis zde-Záznam o nehodě

V případě, že není po ruce "Záznam o nehodě", zavinění se může dohodnout na čiš-tom listu papíru, který musí obsahovat základní informace o dopravní nehodě, jako je:

* Identifikace místa a času nehody
* Jejích účastníků
* Evidenční čísla vozidel
* Příčinu, průběh a následky, popřípadě náčrtek dopravní situace
* Popis poškození vozidel a odhadovaná škoda
* Číslo smlouvy na zákonné pojištění-PZP
* Podpisy účastníků nehody

b) Zadokumentujte situaci po nehodě fotograficky.
Zaznamenejte postavení vozidel bezprostředně po nehodě (více pohledů iz dálky s určitou výpovědní hodnotou)

c) Zjistěte si identifikační údaje.
Požádejte dalšího účastníka nehody nehody o prokázání jeho totožnosti a údajů potřebných pro poškozeného na uplatnění nároků na náhrady škody. Ideální požadavky dejte o předložení alespoň jednoho z následujících dokladů: občanského průkazu nebo cestovního pasu a řidičského oprávnění. Opište si jméno a příjmení, adresu a číslo dokladu V každém případě si také opište poznávací značku vozidla, pokud je po-zena, opište si ji s osvědčení o registraci vozidla. Vyžádejte si telefonní číslo.

d) Požádejte o povinné ručení.
Požádejte jej o předložení potvrzení pro zákonné pojištění na jeho vozidlo (bílá karta), nebo zelenou kartu, nebo přímo smlouvu na povinné ručení. Z těchto dokladů si opište číslo pojištění PZP.

e) Vypište záznam o nehodě.
Požádejte druhého účastníka nehody o součinnost a vypište formulář Záznam o nehodě na formuláři pojišťovny (je součástí smlouvy na povinné ručení), nebo na jakémkoli jiném bílém papíře. Před podepsáním jakékoliv písemné dohody mezi účastníky nehody si pozorně přečtěte její obsah. Následně dokument podepište vy i druhý účastník nehody.
Specifické situace

Účastníci se neumějí dohodnout kdo způsobil dopravní nehodu.
Za dopravní nehodu se považuje i škodná událost pokud se účastníci škodné události ne-dohodli na její zavinění. V tomto případě je nutné přivolat policii.

Účastník neví odhadnout výši škody na vozidle nebo na jiném majetku.
V takových případech je dobré pro jistotu přivolat na místo nehody policii. Policie je dodatečně přivolaná i tehdy, pokud se účastníci dopravní nehody dohodli na tom, kdo je viníkem, policii nezavolali, ale sepsali záznam o nehodě a až znalec z pojišťovny vyčíslil, že škoda přesahuje 4000, - eur. Takový případ se totiž klasifikuje jako dopravní ne-hoda a policie se jím musí zabývat.

Povinnost účastníka nehody nahlásit pojišťovně, že způsobil škodu.
V případě nehody na území SR do 15 dnů, pokud k nehodě došlo v zahraničí, je to lhůta 30 dní.

Žádné komentáře:

Okomentovat