Konopný seznam

čtvrtek 3. března 2011

Jak postupovat při dopravní nehodě

Jak postupovat při dopravní nehodě - Pojistka na auto - PZP - povinné ručení

Dopravní nehody se stávají každý den a je jich poměrně dost, ať už vážných, tak lehkých, ale jak se má vlastně postupovat při dopravní nehodě?

Samozřejmě v první řadě musíte poskytnout případným zraněným první pomoc a zajistit místo nehody tak, aby nedošlo k další nehodě. Pokud však není nikdo zraněn, tak zhruba odhadněte škodu a podle toho se rozhodněte, zda zavoláte Policii ČR nebo ne.

Pokud tedy nemusíte volat příslušné orgány, jste povinni předložit druhému účastníkovi dopravní nehody údaje potřebné k uplatnění práva na náhradu škody a nejpozději do 24 hodin oznámit nehodu pojišťovně a ta se už většinou postará o vyrovnání vámi zaviněné a vzniklé škody.
Policii nemusíte přivolat pokud:

* Nedošlo ke zranění ani usmrcení osob
* Celková škoda nepřesáhla 50 000 Kč
* Pokud se bez problémů dohodnete s druhým řidičem
* Nedošlo k poškození majetku třetí osoby

Pojišťovna bude po vás požadovat následující údaje:

* Státní poznávací značku a druh (typ) vozidla popřípadě barvu
* Bydliště majitele vozidla, jméno a příjmení majitele vozidla
* Údaje o pojišťovně u které je viník pojištěný - č. pojistné smlouvy, sídlo společnosti
* Pokud je vůz registrován v zahraničí, opište si údaje ze zelené karty a nejlépe zajistěte její duplikát (kopii)

Pokud všechny tyto údaje máte opsané a dohodli jste se z druhou osobou je třeba popsat vznik nehody, který obě strany podepíší nejlepší také pořídit fotografie (postačí mobilní telefon) a pokud tato možnost není, tak nakreslit plánek nehody. Všechny tyto zmíněné údaje se zapisují do tzv. Euroformulář, nebo pokud záznam o dopravní nehodě a není se opravdu čeho bát, protože tento formulář vás krok po kroku naviguje jaké údaje napsat. Dokonce zde najdete nákresy automobilů, na které jen poznačíte místo kolize (na vozidle).

Žádné komentáře:

Okomentovat