Konopný seznam

čtvrtek 3. března 2011

Jak postupovat při nehodě

Nejdůležitější kroky a rady pro případ dopravní nehody nebo jiné pojistné události v souvislosti s pojištěním pro případ odpovědnosti za škodu z provozu vozidla.

Dohoda respektive nedohody o zavinění. Evropský záznam o dopravní nehodě.

S účinností od 1.června 2010 vstupuje v platnost Zákon č.144/2010 Sb, kterým se novelizuje zákon č.. 8/2009 o silničním provozu a Zákon č.. 381/2001 Z.z. o pojištění odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla. Cílem nové právní úpravy je zajistit jednodušší přístup poškozených při dopravních nehodách k náhradě škody.

Pokud nejste povinni hlásit dopravní nehodu policii (viz odstavec "Kontaktuje policii ČR"), musíte se s druhým účastníkem (viníkem) nehody dohodnout na zavinění. Tuto dohodu je nejlépe učinit písemně a to na tiskopise "Zpráva o nehodě" nebo "Evropský záznam o nehodě". Nová právní úprava totiž ukládá účastníkům "škodní události" povinnost vyplnit a podepsat zmíněné formulář.

Určitě si nezapomeňte zapsat jména a adresy řidičů ostatních havarovaných vozidel a svědků dopravní nehody. Pokud Vám někdo způsobil škodu svým vozidlem, požadujte na řidiči, který způsobil dopravní nehodu, předložení občanského (nebo řidičského) průkazu nebo pasu a zejména dokladu o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (nebo jeho bílé či zelené karty) a opište si tyto údaje:

* Jméno, příjmení a bydliště řidiče, v případě že jde o firemní vozidlo, pak si zapište i název firmy, IČO a bydliště (resp. sídlo) vlastníka vozidla
* Typ a evidenční číslo vozidla (SPZ)
* Údaj, u které pojišťovny je viník dopravní nehody pojištěn pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení) - zapište si kromě jména a adresy pojišťovny i číslo tohoto dokladu o pojištění, které zpravidla odpovídá číslu jeho pojistné smlouvy

Po vyplnění tiskopisu:

* Pokud možno zhotovte foto místo nehody a rozsahu poškození
* Při oznámení nehody pojišťovně nezapomeňte uvést, kde a kdy by mohlo být vozidlo prohlédnuto odborníkem pojišťovny
* Formulář předejte bezodkladně příslušné pojišťovně

Stali jste se obětí nehody - nehodu jste nezavinil Vy

Přímo na místě vyplňte formulář "Zpráva o nehodě". Tento formulář může výrazně pomoci při objasnění okolnosti pojistné události. Proto je ve vašem zájmu, abyste ho i spolu s druhým účastníkem nehody pravdivě vypsali a doručili do pojišťovny. Náhradu škody si v takovém případě uplatníte u pojistitele viníka nehody. Objednejte si obhlídku škody u pojišťovny viníka nehody (osobně, telefonicky nebo emailem). Specialista pojišťovny zjistí potřebné údaje o škodě a zajistí provedení prohlídky. V případě, že je vaše vozidlo odtaženo do servisu jako nepojízdné, oznamte při hlášení pojistné události, ve kterém servisu se vaše vozidlo nachází, příp. místo, kde lze vozidlo obhlédnout. Vypište formulář Oznámení poškozeného o pojistné události z povinného ručení. Zcela vypsán formulář zašlete na ústředí pojišťovny, případně jej odevzdejte obhliadkárovi pojišťovny při provedení prohlídky Vašeho vozu.

Žádné komentáře:

Okomentovat