Konopný seznam

neděle 20. března 2011

Co jsou to proteiny

Proteiny rozdělujeme do dvou základních skupin - a to rostlinné a živočišné. U živočišných jsou nejvíce rozšířené jako zdroje bílkovin skot a drůbež. Krávy nám dávají mléko, ze kterého se vyrábí mléčný protein, syrovátka a kasein. Slepičí vejce nám zase poskytují albumin a žloutkový protein. Mezi rostlinnými převládá sója, avšak i pšeničná bílkovina obsahuje značné množství glutaminu.

Mléčné proteinové prášky obsahují 40 - 92% bílkovin. Pokud je obsah bílkovin nižší než 88% jde o mléčné proteinové koncentráty, naopak když je vyšší mluvíme o mléčných proteinových izolátech. Bílkoviny z mléka je vhodné brát v průběhu celého dne.

Syrovátková bílkovina se využívá v průmyslové výrobě sýrů, ale i plastických hmot.Syrovátkový protein rozdělujeme na syrovátkový proteinový: koncentrát, izolát a hydroizolát. Koncentrát obsahuje 34 - 88% bílkovin, izolát více než 88%.Hydroizolát se vyrábí pomocí hydrolýzy.

Kasein se vyrábí také z mléka a to ve více formách. Kaseináty jsou bohaté na bílkoviny a chudé na tuk a laktózu. Kasein se vylučuje z těla pomalu, proto ho neužíváte po tréninku.

Vaječný albumin je zvlášť bohatý na větvené aminokyseliny (BCAA) a proto sepřidává k některým proteinům.

Sója obsahuje isoflavony, které příznivě působí na zdraví. Větvené aminokyselinya glutamin jsou vhodné k budování svalstva a regeneraci.

Pšenice obsahuje glutaminové peptidy, který jsou stabilnější a vstřebatelnější jako L-glutamin.

Žádné komentáře:

Okomentovat