Konopný seznam

středa 2. března 2011

První pasivní dům v Japonsku

První pasivní dům v Japonsku, certifikovaný institutem pro pasivní domy v Darmstadtu byl navržen ateliérem Key Architects a postavený ve městě Kamagura. Dvoupodlažní budovu postavenou ze dřeva lze považovat za prototyp aplikace německého know-how ve vlhkém, subtropickém podnebí. Budova se nachází v Kamakuře, městě vzdáleném asi 50km od Tokia. Navzdory jeho malé rozloze bylo v letech 1185-1333 hlavním městem oblasti.

V dnešní době je Kamakura oblíbenou turistickou destinací vzhledem k množství historických chrámů a blízkou pláž s širokou nabídkou vodních sportů. ph_japan Půdorys Stavba se nachází v tiché obytné čtvrti, s pohledem na řeku a okolní hory, nedaleko vlakového nádraží. Původní plán neměl v úmyslu získat certifikát pasivního domu. Tato myšlenka vznikla ze zkušenosti Miwa Mori (majitele Key Architects) během vývoje prototypu sociálního bydlení v pasivním standardu pro Irsko ve spolupráci s Mosar Ltd. ve Wicklow.

Prvořadým požadavkem klienta byl provoz domu zajištěna výlučně elektrickou energií, protože hypotéku projektu zajišťoval jeho zaměstnavatel, Tokyo Electric Power Company! ph_japan Fasáda ph_japan Interiér ph_japan Střecha Podstatou architektonického přístupu bylo vytvořit jednoduchou dvoupodlažní budovu, která by zapadla do rozvinutého sousedství. Po vyzutí bot ve vstupních prostorách nás vede schodiště do otevřeného obytného-kuchyňského prostoru na prvním podlaží, místem s nejlepším prosluněné. Okna rámují pohled přes řeku na hory Kamakury. V přízemí se nenachází mnoho prostorných soukromých prostor, proto architekti navrhli přístup na střešní zahradu přímo z jídelní části. Stavba měla velmi limitovaný rozpočet vzhledem k vysoké cenu pozemku (ca. 2500 € / m2). ph_japan Detail ph_japan Mapa V Japonsku, zemi kde ročně přibude milion nových domů, neexistuje požadavek na minimální energetickou účinnost.

Dům s jednoduchým zasklením patří stále k standardu. Pracovníci Key Architects se snažili najít kompromis mezi horkým letním a studeným zimním obdobím. V tak vlhkém subtropickém podnebí je snížení odvlhčování vzduchu a spotřeby energií na chlazení mnohem složitější než snížení potřeby na vytápění v zimě. Další výzvou byly přísně japonské požadavky na bezpečnost při zemětřeseních, které vyžadují tuhé nosné stěny namísto difúzně otevřených, které by zabránily kondenzaci vodní páry ve vnějších stěnách během zimních a letních měsíců. Tento projekt je považován Institutem pro pasivní domy (Passive House Institute) v Darmstadtu, Německo za pilotní projekt, který pomůže vylepšit výpočetní metodu pasivních domů pro teplejší regiony.

Žádné komentáře:

Okomentovat