Konopný seznam

středa 2. března 2011

Nízkoenergetický dům - Mýty a fakta

Nízkoenergetický a pasivní dům
Pokud se někdo rozhodne postavit svůj nový dům s využitím moderních montovaných technologii, není pochyb, že se zajímá i energetické vlastnosti takových domů. Jak víme, mezi hlavní výhody montovaných domů patří úspora času a peněz během výstavby a úspora místa a peněz během jejich užívání. A právě úspora peněz během užívání vzniká v moderním domě na míru díky vynikajícím tepelněizolačním vlastnostem použitých technologii.

O energetické náročnosti domů píše na našem internetu mnoho zdrojů a přispěvatelů diskusních fór. Informace se často krát neshodují nebo dokonce si protiřečí. Řekneme si proto dnes základní informace z problematiky. Takto se připravíme na nekritické tvrzení různých výrobců a stavitelů a budeme vědět sami srovnat a usoudit, nakolik jsou uváděné informace ve shodě s realitou.

Obecně lze všechny domy rozdělit do čtyř kategorií:

1. nulové a plusové domy
2. EPD - pasivní domy (roční tepelná spotřeba méně než 15 kWh/m2)
3. NED - nízkoenergetické domy (roční tepelná spotřeba méně než 70 kWh/m2), této normě by podle pravidel EU měla odpovídat každá novostavba
4. ostatní

O takovém rozdělení se dočtete prakticky všude. Málokdo však doplňuje i poznámky, bez kterých tato čísla nemají význam. V první řadě je třeba si uvědomit, že složení stěn není zdaleka jediným faktorem tepelné spotřeby domu. Tato závisí také na:

* Celkové orientace budovy na využití tepelné energie slunečního záření
* Tvaru budovy
* Vnitřního dispozičního řešení místností
* Použitého prosklení
* Celkové vzduchotěsnosti
* Použitých materiálů v interiéru (využití podlah a jádra na akumulaci tepla)
* Použití rekuperační jednotky, slunečních kolektorů, tepelného čerpadla
* Kvality provedení stavebních prvků a detailů stavby.

Dále je třeba vědět, že celkovou spotřebu energie v domě získáme tak, že od tepelných zisků (osoby v domě, vaření, koupelna, sluneční záření, atd..) Odečteme tepelné ztráty. Více o tepelných ztrátách si povíme příště. Například použitím našich standardních stěn (to znamená nejen kvalitní složení, ale i bezchybné osazení) se dostáváme v modelových podmínkách do oblasti mezi 40 až 50 kWh/m2 roční spotřeby energie na vytápění, a to i bez nutnosti instalovat dodatečné zařízení a významně přizpůsobovat tvar domu .

Proč v modelových podmínkách? Protože tentýž dům postavený v horské údolí se severními větry má úplně jiné vlastnosti než stejný dům postavený na závětrné jižní straně pahorku na nížině. Jaké jsou průměrné roční teploty na pozemku? Kolik slunečních dní je na pozemku do roku? Pokud někdo uvádí konkrétní hodnoty roční spotřeby domu, jde vždy o zjednodušený (a většinou "výhodně" zkreslený) model v ideálních podmínkách. Na některých pozemcích pasivní dům postavit ani vůbec není možné. Vyplývá to ze spolupůsobení všech uvedených faktorů.

Proto se dnes s Vámi loučím důležitým poselstvím:

Abychom o jakémkoli konkrétním domě mohli říci, do které kategorie energetické náročnosti ho zařazujeme, musí být obývaný alespoň jeden rok (ideálně více). Jeho energetickou náročnost pak vypočítáme na základě reálné naměřených dat z užívání. Všechno ostatní jsou jen dohady a modelové (více či méně nepřesné) výpočty.

Žádné komentáře:

Okomentovat