Konopný seznam

středa 2. března 2011

Kdy nemá pasivní dům smysl?

Pasivní a nízkoenergetické domy se v posledním období celkem prosazují kvůli úsporám energií. Při rozhodování pro tento způsob výstavby vezměte v úvahu všechny okolnosti, na co se nechtěně občas zapomíná. Úspory se někdy prostě dají dosáhnout efektivněji a levněji jinými způsoby, než samotnou výstavbou pasivního nebo nízkoenergetického domu.

Kdy je přínos nasívneho domu sporné? Jako ukázka některých situací nejlépe poslouží porovanie spotřeby domu na vytápění v přepočtu na topný olej se spotřebou aut v litrech paliva. 1 litr topného oleje a 1 litr paliva do auta jsou ve své podst srovnatelné.

Snahou následujících příkladů není podrobný výpočet, spíše jen námět na úvahu.
Pasivní dům versus jedno auto

Ukázka popisuje řešení fiktivního malého rodinného domu 100m2 v 25km vzdálené obci od města, kde majitelé domu pracují. Na cestu do práce používají jedno auto s běžnou spotřebou benzínu. Už z tohoto příkladu je zřejmé, že pokud by si chtěli postavit pasivní dům, tak auto spotřebuje za necelé 3 měsíce celoroční spotřebu domu na topení. Stojí proto za zvážení, zda pro ně má stavba pasivního domu význam a neměly by hledat úspory jinde (například výměnou auto za úspornější).

dům 100m2 1x25km po6, 5l GRAF Kdy nemá pasivní dům smysl?
Pasiv dům versus 2 auta

Následující situace je jako předešlá. Vzdálenost do práce je také 25km. Majitelé v tomto případě používají dvě auta s běžnou spotřebou benzínu.

dům 100m2 2x25km po6, 5l GRAF Kdy nemá pasivní dům smysl?
Pasivní dům ve větší vzdálenosti versus 2 auta

Ukázka předešlé situace, ale dům je od práce v dvojnásobné vzdálenosti jako v předchozích situacích, tj. 50km. Majitelé také používají dvě auta s běžnou spotřebou benzínu.

dům 100m2 2x50km po6, 5l GRAF Kdy nemá pasivní dům smysl?

Snahou tohoto příspěvku není odradit vás od výstavby pasivních domů. Upozorňuji jen na určité situace, když se dají úspory hledat jinde. Stavba pasivního domu někdy nemá v konečném důsledku ani z individuálního a ani globálního hlediska tak velký význam, jak se může na první pohled zdát. Proto Vám doporučuji, abyste se na svou spotřebu energií podívali globální a investovali finance tam, kde dokážete úspory energií dosáhnout nejefektivněji.

Žádné komentáře:

Okomentovat