Konopný seznam

středa 2. března 2011

Domy zvané pasivní

Tento týden se budeme věnovat domům, které se obecně označují termínem "nízkoenergetické". Dnes se budeme konkrétně bavit o domě pasivním.

Co jeho pasivita znamená?
Když někoho označíme, že je pasivním člověkem, není to příliš lichotivé. No pokud tento přívlastek dostane dům, je to jen a jen dobře, protože se tím dozvídáme o jeho skvělých vlastnostech, pokud jde o spotřebu energie. Takže co to vlastně znamená, když se řekne, že dům je pasivní?

Pasivní dům by měl splňovat několik důležitých kritérií, aby si tento přívlastek vůbec zasloužil. Je to tehdy, když roční spotřeba tepelné energie na metr čtvereční obytné plochy je nižší než 15 kWh. Celková spotřeba primární energie pasivního domu nesmí překročit 120 kWh/m2.

Důležitým parametrem je také součinitel prostupu tepla U neprůhledných obvodových konstrukcí. Tento by měl být v pasivním domě nižší než 0,15 W/m2K. V případě oken a dveří by měl být pod 0,8 W/m2K.

Tento typ stavby je dimenzován tak, že na pokrytí tepelné spotřeby stačí pasivní energetické zdroje. K nim patří vyzařované sluneční teplo okny, vyzařování tepla spotřebiči a obyvateli domu. Tepelná spotřeba je tedy tak nízká, že budova si až na pár dní v roce při vysokých mrazech, vystačí sama bez stálého topení.

V podstatě můžeme říci, že pro zajištění tepelného komfortu v takovém domě není třeba obvyklé vytápění s kotlem, rozvodným systémem, topnými tělesy, skladem paliva a komínem.

Faktorem, na který by se nemělo zapomenout, je i směřování pasivního domu k optimálnímu využití energie Slunce, kvalitní tepelná izolace a její důsledná instalace, optimální zasklení a vysoká vzduchotěsnost.

Je dražší, než běžný dům?
V zásadě můžeme říci, že ano, ale nemusí to být pravidlo. Je nutné zajistit si lepší tepelnou izolaci, kvalitnější okna a poměrně nákladnou větrací jednotku, ale na druhé straně ušetříte za rozvody topení a radiátory. Podle odborníků je tento cenový rozdíl tedy asi jen deset procent, což není tak mnoho, když si uvědomíme, že se nám to v průběhu několika let vrátí.

Důležité však je vybrat si spolehlivou a zkušenou stavební firmu, abyste se nakonec mohli těšit z kvalitně a profesionálně postaveného domu. Nedejte se proto nalákat na neuvěřitelně levné nabídky a pro jistotu si nechte poradit od odborníků.

Žádné komentáře:

Okomentovat