Konopný seznam

neděle 20. března 2011

Oves - důležitá potravina při Vaší snaze o zdravou dietu.

Při hubnutí dostává tělo menší množství stravy a proto je nesmírně důležité, aby tato strava byla bohatá na všechny pro život důležité živiny, neboť na určitý deficit může tělo zareagovat v lepším případě únavou, v horším případě oslabením imunitního systému, následnou nemocí av neposlední řadě i joj o efektem. Bílá mouka v tomto směru nemůže konkurovat celozrnné, která kromě škrobu a bílkovin obsahuje i tuk, minerální látky, stopové prvky a vitamíny. Navíc v ní obsažená vláknina se postará o to, aby se tyto látky uvolňovaly postupně a tím i rovnoměrně a delší dobu bylo jimi tělo zásobovány. Tato vláknina také váže na sebe i škodlivé látky, které ve stravě přijmeme, nebo jsou produktem trávení a mohly by ohrozit zdraví a současně zajišťuje průchodnost střev, odhleňuje jejich, čímž působí preventivně proti rakovině tlustého střeva. Vaším pomocníkem při hubnutí je i oves.

Ovesné vločky
Oves
Oves je na živiny nejbohatší obilí. Obsahuje více než dvojnásobek tuků oproti pšenici, více proteinů a více uhlohydrátů. Je velmi bohatý na fosfor, železo, čímž převyšuje maso a vitamín B1. Nejhojnějším živinou v ovsu jsou uhlohydráty. Díky jedinečné stavbě zrna se snadno asimilují a pomalu vstřebávají, proto oves poskytuje energii až na několik hodin. Vynikají v něm zejména tyto uhlohydráty:
Škrob a produkty z jeho rozkladu: dextrin, maltóza a glukóza. Jsou to látky velmi stravitelné a tělo je velmi rychle přemění na energii.
Fruktóza se nachází spolu s jinými uhlohydráty v malém množství. Její předností je, že pro vniknutí do buněk, které ji využívají, nepotřebuje inzulín. Proto se oves doporučuje diabetikům.
Sliz je druh uhlohydrátů s rosolovitou konzistencí a schopností zadržovat vodu.Vytváří zvláštní typ rozpustné vlákniny. Mastí a změkčuje vnitřek trávicího traktu, co dělá oves vhodným iv případě gastritidy a kolitidy.
Rostlinná vláknina se nachází zejména na povrchu zrna a uchovává se v celozrnných vločkách. Dá se jíst i samostatně ve formě ovesných otrub. Její hlavní složkou je betaglukan, rozpustný derivát celulózy. Má mírný projímavý účinek, ale především snižuje hladinu cholesterolu tak, že vstřebává a odstraňuje ze střev žlučové kyseliny, které spolupracují na výrobě cholesterolu v těle.

Oves je bohatý na lehce stravitelné proteiny. Ty obsahují všechny důležité aminokyseliny, ale ne v optimálním poměru. Je však relativně chudý na lysin a threonin, dokud methioninu má nadbytek. Na druhé straně luštěniny (cizrna, čočka nebo fazole) jsou bohaté na lysin, ale mají deficit methioninu. Proto je kombinace ovsa s luštěninami velmi výhodná. Proteiny těchto dvou druhů potravy se vzájemně doplňují a dodávají kompletní proteiny.
Tuky nacházející se v ovsu mají také velkou nutriční hodnotu. Tvoří jejich nenasycené mastné kyseliny (80%), včetně kyseliny linoleové a nasycené (20%).Převaha nenasycených mastných kyselin pomáhá snižovat tvorbu cholesterolu.

Příprava a použití ovsa
Vločky
Je to nejlepší způsob jak jíst oves a získat všechny jeho výživné látky. Mohou se uvařit v mléce nebo v zeleninovém vývaru.
Ovesná kaše
Namočte 4 lžíce ovesných vloček. Další ráno do půl litru vroucí vody přidejte nasáklé vločky a vařte jejich 15 minut na slabém plameni. Podávejte je s medem a můžete přidat i mléko.
Mouka nebo krém
Dávají se do polévek a dětem do jídla.
Müsli
Ovesné vločky jsou spolu s jiným obilím, mandlemi, lískovými oříšky, rozinkami atd.. jednou z hlavních surovin v "müsli", jídle na snídani. Müsli doplňte čerstvým ovocem, mlékem a trochou medu.
Ovesná voda
Připravuje se nasypáním dvou polévkových lžic zrna ovsa do jednoho litru vody. To se pak vaří pět minut a scedí. Získaná tekutina se může osladit medem a pít během celého dne.

Recepty z ovsa

1. Polévka z ovesných vloček
Potřebujeme: 8 dag ovesných vloček, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 lžíce sójové mouky, petrželku.
Postup: Ovesné vločky dáme vařit do studené vody, zvlášť uvaříme na kostičky nakrájenou zeleninu, spojíme, přidáme ve vodě rozkvedlanou mouku a chvíli povaříme. Před podáváním přidáme posekanou petrželku.

2. Ovesné karbanátky
Potřebujeme: 20 dag ovesných vloček, 1 vejce, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, majoránka, strouhanku (mohou být i pomleté ​​ovesné vločky), olej, sůl.
Postup: Do uvařených vychladlých vloček přidáme vejce, na oleji zpěněnou cibuli, prolisovaný česnek, majoránka, sůl. Pokud je masa příliš řídká, přidáme podle potřeby strouhanku, nebo pomleté ​​vločky. V strouhance vyformujeme a obalíme karbanátky, které osmažíme na rostlinném (nejlépe olivovém) oleji.

3. Kaše z ovesných vloček
Potřebujeme: 20 dag ovesných vloček, 1 l mléka, 1,5 lžíce oleje, ovoce (hrozny, jablka, třešně), cukr, sůl.
Postup: Vločky vsypeme do mléka, které trochu osolíme a osladíme. Přidáme olej a za stálého míchání vaříme asi 20 minut. Do hotové kaše přimícháme kousky syrového nebo zavařeného ovoce. Na talíři polijeme šťávou z kompotu.

Ovesný škrob, vláknina, sacharidy, proteiny, bílkoviny, oves recepty, ovesná kaše, ovesné vločky, ovesné müsli. 

Žádné komentáře:

Okomentovat