Konopný seznam

čtvrtek 17. března 2011

Zámecké zahrady ve Versailles

Zámecké zahrady ve Versailles jsou samy o sobě vyčerpávající kapitolou - jsou opravdu překrásné! Během úpravy okolní krajiny byl na ploše o rozloze asi 815 hektarů vytvořen rozsáhlý řadu formálních zahrad se sochami a fontánami, postaven skleník, založené zahrádky, rozlehlé umělé jezero a dokonce zoologická zahrada.

Zahrady se rozkládají na ploše 100 hektarů od západního průčelí zámku a navrhl jejich zahradní architekt Le Notre. Jejich francouzský formální styl, šlechtěná podoba a strohá symetrie, tak typická pro zahrady 17. století, dokonale odráží klasický ideál té doby. Lesy kolem zámku byly podle potřeby přesazeny a upravené. Velký kanál(Grand Canal) slouží jako ústřední prvek av jeho okolí jsou umístěny vodní nádrže, fontány, sochy, květinové záhony, trávníky, lesíky a stinné zákoutí. 300 nejobdivuhodnějších plastik zdobí ve Versailles vodní zahradu, pyramidovou fontánu v Severní zahradě a Appollónovu fontánu v Apollonova jezírku na konci Královské třídy a na začátku Velkého kanálu.

Mezi nejúžasnější sochy patří především postava Apollóna řídícího vítězně sluneční vůz. Vodní cesta za Severní zahradou vede přímo k Neptunova jezírku, jehož ústředním tématem je sousoší je obklopeno22 fontánami. Každá z fontán má mramorovou nádrž podpírala okouzlujícími bronzovými sochami dětí.

Ve formální schématu zahrady je ukryta celá řada letohrádků, včetně lesíku zdobeného mušlemi, skalkami a okrasnými lampami, kde členové královského dvora v létě tančili. Zahradníci zde každoročně vypěstují 150.000 květů.

Žádné komentáře:

Okomentovat