Konopný seznam

středa 2. března 2011

Pár důvodů proč stavět pasivní rodinný dům

Znáte to? Máte doma malé neustále nemocné děti a přemýšlíte, co děláte špatně. Je to špatné životní prostředí, bydlení? Chcete to změnit a najednou se dočtete, že to může být jinak, že existují domy, v nichž se se začátkem topného období nezačne boj s nezdravým klimatem.

Téma natolik aktuální pro nás se stala nakonec mou pracovní náplní a po dlouhém období vzdělávání, školení a certifikace v této oblasti jsem navrhla náš pasivní dům.
Pasivní dům má několik objektivních výhod,

o které bych se s Vámi ráda podělila.

V první řadě má minimalizovány tepelné ztráty. Větrání v pasivním domě je řízeno se zpětným získáváním tepla. Intenzita výměny vzduchu je stabilní a hygienicky dostatečná. Zabudováním vhodných materiálů (nepálená hlína, masivní dřevo) je možné v domě regulovat teplotu a vlhkost, které mají přímý vliv na zdraví člověka. V interiéru tráví člověk až 90% svého času a právě jeho klima ovlivní nejen stav člověka, ale i jeho zdraví.

Optimální teplota vnitřního prostoru je 20 ° C a vlhkost 50-60%. Vlhkost vzduchu nižší než 40% způsobuje vysychání sliznic, které je předpokladem zvyšování nemocnosti. Naopak vlhkost vzduch vyšší než 70% je zdrojem plísní. Pro pohodu člověka jsou kromě teploty a vlhkosti v místnosti důležité teplota okolních povrchů, vrstvení teploty v místnosti (rozdíl mezi hlavou a nohama) a proudění vzduchu. V pasivním domě je díky minimalizaci tepelných ztrát konstrukcemi teplota povrchů jen o málo nižší než teplota vzduchu a pohyb vzduchu (průvan) je díky odstranění netěsností stavby minimální.

Při potřeba tepla na vytopení pasivního domu se zohlední mimo tepelných zisků sluncem i tepelné zisky vnitřní. Znamená to, že v zimě nízko stojící sluníčko dokáže vyhřát celý dům av případě vhodně zabudované akumulační hmoty dokážeme v něm toto teplo i udržet. Stejně pocítíme vliv tepla osob nebo přístrojů, které používáme. Vytápí za nás vaření, použití počítače nebo teplo produkované lidmi. Pozvěte si na návštěvu početnou rodinu a můžeme topení vypnout!
Kvalitní návrh pasivního domu

umožňuje řešení konstrukcí bez kondenzace vodní páry a bez tepelných mostů. Díky tomu nevznikají v domě plísně nebezpečné pro zdraví člověka.

Stále aktuálnější se pro naši klima stává letní přehřívání v domě. Pasivní dům musí být navržen tak, aby se tomuto přehřívání zabránilo hlavně stíněním. Kromě toho mohou být kvalitní technologie navrženy pro zimní přitápění využity i na letní chlazení. Je to ochlazení o pár stupňů stěnami nebo stropy.

Ekologie materiálů je tématem opravdu aktuální. Jejich použitím se dopad vašeho domu na životní prostředí může opravdu snížit. My jsme náš pasivní dům založeny na pěnovém skle, které je recyklovaným materiálem. Jako izolaci stěn a střechy jsme použili foukanou celulózu, také recyklovaný materiál. Samotná konstrukce domu je dřevěná, použité jsou materiály jako dřevo, hlína, kámen, které nás navrací k tradicím a přitom vzhled domu je moderní.
Podívejme se ještě na škodliviny

CO2 v pasivním domě je udržena na požadované hranici díky řízenému větrání, pro zabránění pronikání radonu je vhodné zakládání na pěnovém skle, formaldehydy jsou minimalizovány použitím ekologických materiálů.

A nakonec se můžeme zaměřit na finanční hledisko. Běžně se hovoří o cenovém nárůstu stavby pasivního domu oproti klasickým stavbám přibližně o 10%. Na Slovensku máme postavených pár desítek pasivních domů. Existuje několik osvědčených dodavatelských firem zoberajúcich se těmito stavbami. Takový zkušený dodavatel Vám jistě rád vysvětlí, že nárůst ceny se nedá jednoduše "svalit" na stavbu domu v pasivním standardu. Stavitel pasivního domu často sahá po kvalitnějších a tím pádem dražších materiálech a technologiích.

Provoz pasivního domu se oproti běžnému bytu může snížit až na pětinu. A přitom užitná plocha se zdvojnásobí! Jsou to peníze, které můžeme investovat do zvýšení kvality bydlení, případně využít na jiné pro nás důležité věci.

Žádné komentáře:

Okomentovat