Konopný seznam

čtvrtek 17. března 2011

Itálie - poznávací zájezdy

Poznávací zájezdy Itálie
Itálie je země s bohatou historií, která kromě historických památek přitahuje turisty i nabídkou letních a zimních dovolených. Tento středomořský stát, ležící na Apeninském poloostrově je proslulý temperamentním a pohostinným obyvatelstvem.
Italské pobřeží je málo členité a je omýváno Ligurská, Tyrhénským, Středozemním, Jónským a Jaderským mořem. K území Itálie patří i ostrovy Sicílie, Sardinie, Elba, Capri, Tremiti a Ischia, na kterých můžeme najít i činné sopky.
Podnebí v Itálii je odpovídající jeho poloze v mírném až subtropickém pásmu. Léta jsou horké a suché a zimy zpravidla chladné a vlhké s vysokými dešťovými, na horách sněhovými srážkami. V létě se objevuje teplý a suchý vítr = sirocco.Výjimkou je severní Itálie, které má zimy chladnější kvůli blízkosti Alp. Ty však zároveň zadržují i ​​oblačnost ze severu. Více na jih je počasí teplejší. I náhlé zhoršení počasí je tam mnohem vzácnější a jsou tam místa, kde celé léto nesprchne.
Jadranské pobřeží Itálie je známé četnými letovisky (například notoricky známé Bibione, Lignano, zda Lido di Jesolo), které vítají turisty od časného léta do pozdního podzimu. Do Itálie přicházejí kromě plážových rekreantů i cykloturisté, pro které se sezóna prodlužuje od časného jara do pozdního podzimu.
Pokud máte raději zimní dovolené, určitě vás okouzlí Italské Alpy, známé jako Dolomity, které lákají návštěvníky svými nádhernými scenériemi.
Milovníci historie by si určitě neměli nechat ujít kulturní památky, kterými je Itálie proslulé. Nejvíce jich najdete v jeho hlavním městě, v Římě. Nejznámější jsou:
Koloseum - symbol věčného Říma, Basilica di San Giovanni in Laterano - první křesťanská bazilika postavená v Římě (dodnes slouží jako katedrála a sídlo papeže jako římského biskupa), Andělský hrad (Castel Sant'Angelo) - hrad ochraňující živých i mrtvých (známý iz knihy Dana Browna-Andělé a démoni), Forum Romanum (Foro Romano) - obchodní, politické a náboženské centrum starověkého Říma, Fontána di Trevi - největší a nejslavnější římská fontána postavená Nicolo Salvia v roce 1762, či Panteon - jedna z nejvznešenějších staveb na světě .
Ale i mimo Říma se najde mnoho opravdu zajímavých památek jako Pompeje - starověké město v Itálii, Benátky - jedno z turisticky nejatraktivnějších míst, známé především velkou koncentrací historických památek, Neapol - město ležící východně od sopky Vesuv, na pobřeží Neapolského zálivu, Šikmá věž v Pise - vychýlená ze své osy, či Bazilika sv. Marka - hlavní dominanta Náměstí sv. Marka v italských Benátkách.
Kromě kulturních památek je Itálie známé i svou legendární kuchyní. Vždyť kdo by netoužil ochutnat pravou italskou pizzu, či špagety? Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na úžasnou italskou zmrzlinu, která zaručeně potěší vaše chuťové pohárky.
Italové jsou proslulí i svým citem pro módní. Italský módní průmysl si od nepaměti udržuje čelní příčku v celosvětovém žebříčku tohoto odvětví. Proto pokud chcete vidět něco extravagantní a elegantní současně, určitě si nenechte ujít návštěvu evropské "Mekky módy" Milána.

Žádné komentáře:

Okomentovat