Konopný seznam

středa 2. března 2011

Nové trendy ve výstavbě rodinných domů

V poslední době se stále více setkáváme s pojmem nízkoenergetické bydlení, nízkoenergetické domy. Co to vlastně ten nízkoenergetický dům je? Podívejme se trošku blíže na danou problematiku. Nízkoenergetický dům se vyznačuje tím, že už od začátku výstavby až po etapu užívání obyvateli, spotřebuje méně energie a zdrojů jako dům z klasických materiálů. Zároveň materiály, z nichž je dům postaven, se vyznačují ohleduplností k životnímu prostředí. I pojem ekologické bydlení se pomalu, ale jistě zabydluje v našich slovnících. Zpravidla rozeznáváme dva typy nízkoenergetických domů. A to:

1. Nízkoenergetický dům
2. Energeticky pasivní dům

Hlavní rozdíl mezi uvedenými domy je v roční spotřebě tepla na vytápění. Spotřeba nízkoenergetického domu na topení nepřesahuje 50kWh/m2, při pasivním domě se hranice spotřeby tepla dostává na 15kWh/m2 za rok. Zajímavostí je, že koncepce pasivního domu počítá s pasivními energetickými zdroji jako jsou sluneční teplo, teplo vyzařované spotřebiči a obyvateli domu. Jako doplňkové topení a ohřev teplé vody v případě nouze, pak postačuje zařízení s minimálním výkonem cca 5 kW.

Jako nevýhodu pasivního domu lze zmínit vyšší pořizovací náklady, protože pasivní dům se neobejde bez solárních panelů, rekuperace, větší tloušťky tepelné izolace a dalších, ne zrovna nejlevnějších výdobytků dnešní doby. Návratnost těchto investic je dlouho dlouho dlouhodobá. Další, nepříliš příznivou skutečností je, že bydlení v pasivním domě má svá pravidla, které jsou oproti pravidlům nízkoenergetického domu o dost přísnější. A když už jste jednou investovali do výstavby pasivního dobu, je vysoce pravděpodobné, že stanovená pravidla pro jeho efektivní užívání budete dodržovat.

Z toho důvodu se většina lidí v našem zeměpisném pásmu poohlíží raději po nízkoenergetickém než pasivním domě, jehož náklady na výstavbu nizkoenergetického domu jsou nižší, umožňuje dosáhnout výraznou úsporu provozních nákladů, přičemž neomezuje život svých obyvatel a vy se nedostáváte do stavu, že Vy sloužíte domu a ne dům Vám.

Žádné komentáře:

Okomentovat