Konopný seznam

středa 2. března 2011

Úspěšné Dny pasivních domů

Slovensko se po páté zapojilo do programu mezinárodních Dnů pasivních domů, které se konají každoročně v druhý listopadový víkend. S radostí konstatujeme stále se zvyšující zájem laické i odborné veřejnosti o energeticky úsporné stavby.

Během tří dnů navštívilo pětadvacet pasivních domů přes 350 lidí. V některých se už pár let bývá, většina však je ještě před dokončením. Investoři, projektanti i realizační firmy se s návštěvníky ochotně podělili o zkušenosti s výstavbou pasivních domů či s bydlením v nich.

Nejvíce domů, které otevřely dveře zvědavým návštěvníkům, bylo na západním Slovensku, zejména v bezprostředním okolí Bratislavy, a to na obou stranách hranic - v rakouských obcích při našem hlavním městě rostou pasivní domy zejména díky Slovenská investorům, projektantům a stavitelům.

Výrazně se zvýšil počet pasivních domů na severu středního Slovenska, kde jsou klimatické poměry mnohem nepříznivější než na západoslovenské nížinách. O tom, že iv takových podmínkách lze postavit pasivní dům, se na pěti příkladech přesvědčilo více než padesát účastníků autobusové exkurze, kterou uspořádala firma Createrra.

Na východním Slovensku bylo možné navštívit pouze jeden pasivní dům. Věříme však, že se to v blízké budoucnosti změní, protože na podnět Regionálního sdružení SKSI v Košicích zorganizovala firma Isover ve spolupráci s iEPD třídenní exkurzi pro téměř tři desítky stavebních inženýrů z východního Slovenska. Začala v pátek návštěvou pasivních rodinných domů v okolí Prahy av sobotu pokračovala v Rakousku ve větších objektech ve Vídni av Tullnu. V neděli navštívili východoslovenské kolegové seminární objekt sdružení Veronica v moravském Hostětíně.

Pozitivním signálem byla i návštěva představitelů České komory architektů v některých zpřístupněných domech. Jsme přesvědčeni, že mezi nimi našli kvalitní a zajímavé architektonické díla.

Pokud jste se letos na Dnech pasivních domů nestihli zúčastnit, nezoufejte - o rok v druhý listopadový víkend Vás opět pozveme na návštěvu. Věříme, že nejen projektanti a realizační firmy, ale i samotní spokojení uživatelé pasivních domů budou ochotni obětovat několik hodin na propagaci způsobu stavění, který je v kontextu dnešní společenské a hospodářské situace stále přitažlivější. Doufáme, že do té doby se k pasivním rodinným domům přiřadí i větší objekty, například školy, školky či obecní bytové domy - rozpočtu jejich vlastníků by několikanásobné snížení provozních nákladů výrazně pomohlo.

Krátký závěr: srdečná díky všem zúčastněným. Zejména majitelům zpřístupněných pasivních domů, kteří zvědavým návštěvníkům ukázali, že pasivní dům není žádná chiméra či nedosažitelný ideál. Naopak, je výrazem potřeb dnešní doby a zodpovědného postoje k budoucím generacím. Zaželajme si společně, aby krásných a mimořádně úsporných domů bylo na Slovensku stále více.

Žádné komentáře:

Okomentovat