Konopný seznam

úterý 1. března 2011

Založení firmy na Slovensku

Každý kdo se pustí do podnikání řeší jako jednu z prvních věcí to, jakou formou jde podnikat. Či na živnost, nebo založí firmu (nejčastěji sro).

Ať už živnost, nebo "eseróčkách", vše má svá pro i proti a je jen na samotném podnikateli pro jakou formu se rozhodne.

Živnost

Hlavní výhodou živnosti je hlavně nízké administrativní zátěž. Živnostník může vést jednouché účetnictví (resp. evidenci příjmů a výdajů), nebo ještě jednodušší - může si uplatnit 40% paušální výdaje.

Také je jednodušší samotné založení živnosti. Prakticky stačí když podnikatel navštíví živnostenský úřad a vše může vyřídit do pár minut na místě. Potřebná je pak už jen druhá návštěva o pár dní po vystaveny živnostenské listy.

Nevýhodou živnosti však je, že za své podnikání ručí živnostník celým svým majetkem. V krajním případě tak může přijít doslova o všechno.

Společnost s ručením omezeným

Kdo se místo živnosti rozhodne pro založení firmy, většinou volí společnost s ručením omezeným - sro

Založení s.r.o. je u nás oproti jiným typům společností asi nejméně složité. V závislosti na tom, zda ji zakládá více společníků, nebo jen jeden člověk je nutná buď společenská smlouva nebo zakládací listina. Podmínkou pro založení s.r.o. je také základní kapitál (momentálně ve výši 5000 EUR), jinak nazývaný také základní kapitál. Není nutné fyzicky vlastnit dané finance, stačí prohlášení správce vkladu o tom že peníze mu byly předány (čili stačí jeden papír).

Všechny papíry je třeba podepsat a podpisy dát ověřit. S nimi následuje návštěva živnostenského úřadu, kde nastává postup podobný zakládání živnosti - vystavení živnostenských listů, ale tentokrát pro samotnou eseróčkách. Po jejich vystavení je třeba vyhotovit kopie, které budou notářsky ověřené, nebo požádat o výpis ze živnostenského rejstříku.

Ke všem papírem ještě třeba vyplnit a připojit notářsky ověřený návrh na zápis společnosti do obchodního rejstříku (ta se okolků kuželkami o hodnotě 331,50 EUR). Celá se to zanese na okresní soud a čeká se zda žádost schválí. Pokud ano eseróčkách je oficiálně na světě.

Při zakládání existuje ještě možnost koupit již založenou sro, tzv.. Ready Made společnost. Je to většinou s.r.o., založená jen na účel jejího dalšího prodeje. Samotný prodej společnosti většinou proběhne jen podepsáním pár papírů.

Jinou možností je ještě nechat si společnost založit firmou, která se zakládání nových společností věnuje. Dá se tak ušetřit čas potřebný na běhání po úřadech (je třeba jen jednou jít potvrdit podpisy). Navíc co se týče ceny, takové založení stojí stejně jako cena kuželek potřebných k podání návrhu na zápis na obchodní rejstřík.

Je to z možné proto, neboť při dané společnosti mají elektronický podpis (speciální certifikát ze softwarem na podepisování elektronických dokumentů), pomocí kterého mohou podat návrh na zápis přes internet. založení firmy je tak stojí místo 331,50 EUR jen polovinu (a zbytek je jejich zisk). Elektronický podpis sám o sobě stojí také něco přes 300 EUR, čili pokud ho nemáte, vyřizovat se vám ho jen kvůli tomuto účelu nevyplatí.

Nabídka založení firmy externí společností je tak výhodná pro obě strany, přičemž zakladatel nezaplatí o nic víc než by zaplatil i kdyby tuto možnost nevyužil.

Ale pojďme zpět k výhodám a nevýhodám společnosti s ručením omezeným. Výhodou eseróčkách je samozřejmě omezené ručení - za přešlapy ručí firma jen základním kapitálem.

Co se týče účetnictví při s.r.o. máte více papírování, protože musíte vést podvojné účetnictví. Tento typ účetnictví zároveň nese jednu nevýhodu - pokud sro vystaví fakturu a odběratel ji neuhradí nikoho to nezajímá a tak či tak musí sro uhradit daň. V případě velké zakázky pro malou firmu to může danou sro rychle položit.

Další výhodou je také to, že podnikání v sro formě u nás stále působí seriózněji oproti podnikání jako živnostník. Tři písmenka zkrátka mají cveng. Nepodstatné je to pouze pokud si chce podnikatel vybudovat jméno jako osoba - živnostník.

Existuje však ještě jedna možnost o které se u nás moc nemluví. Je to offshore podnikání - čili podnikání jako firma sídlící mimo ČR (např. na Kypru, nebo v jiném daňovém ráji). Důvodem na "přesun" firmy většinou bývá menší daňové zatížení - ušetření na daních. Vyplatí se to však většinou až při vyšších příjmech, takže začínajícího podnikatele to trápit moc nemusí :) (tedy pokud se nechystá rozjet hned na začátek velký byznys).

Žádné komentáře:

Okomentovat