Konopný seznam

úterý 1. března 2011

Revolvingový úvěr

Revolvingový, tedy obnovující úvěr patří mezi krátkodobé úvěry, které se dají neustále obnovovat. Je téměř totožný s kontokorentní úvěr, až na to, že má účelový charakter. To znamená, že je dobré ho využívat jako prostředek na nákup zásob, popřípadě na financování pohledávek. Není dobré zacházet s půjčkou tohoto charakteru dlouhodobě, protože úroky, které z něj plynou jsou na vysoké úrovni. Typ takového úvěru funguje tedy jen jako rezerva na určitý čas.

Bankovní instituce, ale také samozřejmě i nebankovní společnosti nabízejí spolu s revolvingovým úvěrem i kreditní kartu, o kterou si můžete sami požádat. Kartu můžete používat na klasické nákupy v prodejnách a postupně se peníze budou z účtu odpočítávat, dokud nepřijdete na dno disponibilního zůstatku. Revolvingový úvěr následně budete splácet. Je už jen mezi vámi a společností, v níž si půjčku vyřídíte, o jaký časový interval půjde. Kromě samotného nákupu můžete při účtu taktéž počítat i s výběrem hotovosti. Při revolvingové půjčky se úroky v žádném případě nikdy nemění.

Revolvingové úvěry jsou určeny zejména pro samostatně finančně výdělečné osoby, tedy pro podnikatele. Půjčka řeší v podstatě jen to, že slouží jako peníze, které potřebuje podnikatel v době, kdy mu ještě nebyly splaceny všechny faktury, a potřebuje nakoupit oběžná aktiva, bonitní pohledávky, nebo zásoby. Ve shrnutí to znamená, že v podstatě jsou to prostředky sloužící k překlenutí doby mezi fakturací a samotnou splatností pohledávek, kterými disponuje. Maximální doba splatnosti je jeden rok. Úvěr můžete pak nadále opakovatelně používat.

Žádné komentáře:

Okomentovat