Konopný seznam

čtvrtek 15. září 2011

Zateplit, ale čím a s kým


V současné době začíná stále více lidí přemýšlet, jak by se daly snižovat náklady a tím efektivně šetřit peníze. Ve stavebnictví existuje řada možností jak zrealizovat stavbu tak, aby energetická náročnost byla co nejnižší. Pod energetickou náročností se myslí spotřeba energie, kterou je třeba vynaložit na to, aby se lidé cítili příjemně a měli pohodu. Tento trend nastoupil nedávno a stále více se přihlíží k jeho směrování. Snaha snížit náklady na vytápění je velmi diskutované a sledována téma. Snižovat náklady na vytápění je v tomto případě oprávněné a na místě. Průměrná domácnost spotřebuje z celkového množství energie cca 60% právě na vytápění . Toto číslo je alarmující a je třeba ze strany investorů preferovat taková řešení, které celkové energetické zatížení maximálně snižují.Projekční kanceláře i dodavatelské společnosti by měly navrhovat a realizovat taková řešení, která sledují tento trend minimálně s vyhlídkou do budoucna.Jednou z efektivních cest snižování energetické náročnosti je zateplení obvodového pláště budovy. Omezí se tím tepelné ztráty a lidově řečeno více tepla zůstane doma.

Výhody zateplení kontaktním zateplovacím systémem
Snížení nákladů na vytápění o 25 - 30%
Fasáda získá nový estetičtější a přitažlivější vzhled
Nový vzhled přispívá k revitalizaci sídlišť, obytných zón a míst
Zvýšení vnitřní povrchové teploty - zajistí větší tepelná pohoda a omezí se riziko vzniku plísní
Odstraní se případné zatékání pomezi panely a trhliny a ochrání se fasáda před povětrnostními vlivy
Snížením potřeby tepla na vytápění se sníží celková produkce CO2 do ovzduší
Prodloužení životnosti objektu o několik let

BASF Slovensko spol. s r. o., BASF Stavební hmoty přišla v roce 2008 s novým kontaktním zateplovacím systémem MultiTherm (r) NEO a nabízí tak svým zákazníkům alternativu zateplovacího systému, který vykazuje jedny z nejlepších tepelněizolačních vlastností zateplovacích systémů na slovenském trhu. Dodnes bylo zrealizováno několik desítek úspěšných akcí a mnohé se připravují.

Tepelněizolační desky s extrémně nízkým součinitelem tepelné vodivosti - EPS 70 NEO
Kontaktní zateplovací systém MultiTherm (r) NEO se vyznačuje výrazně lepšími tepelněizolačními vlastnostmi v porovnání s běžnými systémy stejného složení.Rozdíl je v tom, že systém od společnosti BASF Slovensko spol. s r. o. je založen na inovovaných šedých izolačních deskách z expandovaného polystyrenu ze suroviny NEOPOR (r), které se prodávají pod názvem EPS 70 NEO. Izolant distribuuje výhradně společnost BASF přes síť svých fasádních studií, které jsou strategicky rozmístěny po celém území České republiky. Nejdůležitější vlastností expandovaného polystyrenu EPS 70 NEO je jeho velmi nízká hodnota součinitele tepelné vodivosti l [W / mK]. Způsobené je to tím, že při výrobě polystyrenového granulátu se pomocí nanotechnologie přidává do suroviny stopová přísada grafitu, která vytváří z kuliček polystyrenu mikroskopické absorbéry a reflektory tepelného záření. Omezením přechodu záření přes izolant, které nese i jistou část energie se zvýší tepelný odpor materiálu cca o 20%, což se projeví snížením nákladů na vytápění a na rychlejší návratnosti investice do zateplení. Navzdory inovacím se realizace zateplovacího systému MultiTherm (r) NEO neodlišuje od dosud zažitých pracovních postupů a vychází se z dosud nabytých zkušeností.



Porovnání tepelné vodivosti



Výhody zateplení kontaktním zateplovacím systémem MultiTherm (r) NEO

20% lepší izolační vlastnosti než běžné zateplovací systémy na trhu
Nižší tepelné ztráty objektu
Nižší potřeba tepla na VYTÁPĚNÍ
Nižší náklady na VYTÁPĚNÍ
Vyšší čisté úspory během životnosti zateplovacího systému
Nižší náklady životního cyklu
Kratší návratnost investice
Garantovaná kvalita celého zateplovacího systému od společnosti BASF včetně izolantu
Polystyren nové generace vyrobený využitím nanotechnologie
Níže oslňování pracovníků na stavbě
Podstatně jednodušší řezání a broušení
Efektivní využití při výstavbě pasivních domů = (kratší rozpěrné kotvy, užší oplechování, méně materiálu na fasádě, lepší bilance prosvětlení interiéru, ...)



Certifikovaná firma - jeden ze základů úspěchu
Na to, aby zateplovací systém vykazoval deklarované vlastnosti a aby spolehlivě sloužil během doby své životnosti, je nutná i kvalitní realizační firma, která dodržuje při aplikaci předepsaný technologický postup stanovený dodavatelem systému. BASF Slovensko spol. s r. o., jako dodavatel stavebního materiálu, v pravidelných intervalech školí svých odběratelů a realizátorů na obnovení poznatků v rámci aplikace kontaktních zateplovacích systémů a také poskytuje přehled novinek z dané oblasti. Výsledkem je udělení certifikátu, který slouží jako doklad o proškolení. Certifikát se vydává na dobu jednoho roku. Slouží jako jeden z dokladů pro získání licence na zateplování. Licenci vydává inspekční orgán typu A. a je důležitý z hlediska prokázání odborné způsobilosti.



Vyžaduje ho norma a je nutný také při všech zakázkách, kde se využívají státní dotace a podpory. K základním předpokladem úspěšného zateplení patří kromě kvalitní certifikované realizační společnosti i důkladné posouzení stavu objektu, kvalitní projektová dokumentace, certifikovaný zateplovací systém, zkušený stavební dozor a vhodné klimatické podmínky. Při pozitivním naplnění všech bodů víme zaručit dlouhodobou funkci a vzhled zateplovacího systému.

Žádné komentáře:

Okomentovat