Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Izolace střechy

Střecha patří mezi nejdůležitější části domu. Její nedůsledném konstrukcí se lze dopustit několika závažných chyb. Střecha má velký význam při tepelné izolaci domu. Správná konstrukce střechy dělá dům energeticky efektivnější, a tedy levnější na provoz. Speciální případ je, když přímo pod střechou je vytvořeno podkrovní bydlení. Zde získává kvalita izolace střechy nový rozměr. Pohodlné bydlení v podkroví není možné bez odpovídající izolace.
Izolace střechy je regulována státem. Existuje norma, která stanoví minimální tepelný odpor střechy. Norma se však použije pouze v případě, že v domě je vytvořeno podkrovní bydlení. Z důvodu této regulace je nutné dát izolace střechy navrhnout odborníkovi. Pouze takto si může být majitel domu jistý, že jeho stavba bude splňovat státní normy.
Mezi tepelně izolační materiály používané na Slovensku zařazujeme:
Desky z minerálních vláken
Desky ze skelných vláken
rohože
Desky z pěnového polystyrenu
Desky z polyuretanu
Všechny uvedené materiály je třeba chránit před vodou a vodními parami. Při kontaktu z vodou tyto materiály ztrácejí své termoizolační vlastnosti a po čase mohou začít hnít. Z tohoto důvodu se musí termoizolační materiály chránit hydroizolačními fóliemi, které se umísťují na obě strany těchto materiálů.

Žádné komentáře:

Okomentovat