Konopný seznam

pátek 9. září 2011

OSB desky

OSB desky patří k nejpoužívanějším stavebním materiálem hlavně pro své vynikající vlastnosti a cenovou dostupnost. Tyto desky jsou vhodné jako interiérový či exteriérový materiál pro zakryté konstrukce.
Kvalitní dřevěné OSB desky jsou odolné vůči vlhkosti. Vyráběné jsou z dřevěných třísek, které jsou nejčastěji uspořádány ve třech nebo čtyřech vrstvách. Vrstvením se dosahuje vysoká pevnost desek a to zejména při ohybu. Tyto vrstvy třísek jsou spojeny vodě odolnou pryskyřicí.
Používají se nejčastěji při stavbě rodinných domů, chalup, nízkoenergetických domů či pasivních domů a ekologicky nezávadných budov. Také jsou vhodné na stavbu hospodářských objektů i na bytové nástavby a rekonstrukční práce.
Tloušťka OSB desek se pohybuje od 8 mm až do 25 mm. Cena závisí hlavně na tloušťce desky a od toho, zda jde o desku s rovnou hranou nebo o desku s perodrážkou. Cena osb desek se pohybuje v rozmezí od 110 - 350 Kč.
OSB desky se připevňují pomocí hřebíků, šroubů nebo sponami, které musí být mít minimálně 2,5 - násobek tloušťky desky, čili měli by být dlouhé více než 50 mm.Vyšší pevnost můžete dosáhnout použitým hřebíků s plochou hlavou a prstencovou drážkou zda závitovým koncem nebo pomocí rýhovaných hřebíků. K připevňování nejsou vhodné hřebíky s hladkým dříkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat