Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Stavba septiku

Plánujete stavbu rodinného domu v malé obci, kde není rozvod veřejné kanalizace? Existuje více způsobů jak tento problém vyřešit. Řešení přichází v podobě septiku nebo žumpy.
Vysvětleme si tedy, co je žumpa a co septik.
Žumpa je zařízení, které slouží k zachytávání odpadních vod bez dalšího vypouštění do povrchových a podzemních vod. Po naplnění žumpy se nahromaděná voda odváží k likvidaci do vhodných zařízení, jakými jsou čistírny odpadních vod (ČOV). Nejběžněji se používají sklolaminátové žumpy, celoplastové žumpy lze používat pouze se souhlasem příslušných úřadů životního prostředí.
Septiky jsou zakryté podzemní nádrže sloužící k od sedimentovanou splašků a zčásti filtrovány voda je dále vypouštěna do povrchových vod. K výhodám septiků můžeme zařadit minimální provozní náklady. Septiky fungují bez elektrické energie a finanční náklady je třeba vynaložit pouze na vývozy kalu, který je třeba zrealizovat jednou za rok. Běžné provozní náklady tvoří jen bakteriální přípravky, které se do septiku přidávají.
Nevýhodou septiků je zase náročnější vyřízení potřebných povolení na úřadě.Povolení k vypouštění odpadních vod vydávají vodoprávní úřady, což jsou většinou odbory životního prostředí na městském úřadě nebo magistrátu. Toto povolení se vydává podle zákona na 10 let a dobu splatnosti není třeba obnovovat.
Můžeme je rozdělit na:
plastové septiky
sklolaminátové septiky

1 komentář:

  1. Další zajímavé info o možnostech septiků a plastových nádrží najdete na stránkách firmy asio.cz - zabývají se jeijich výrobou

    OdpovědětVymazat