Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Izolace domu

Po dokončení hrubé stavby domu přichází na řadu o neméně důležitá role - jeho izolace. V minulosti se izolaci velká pozornost nevěnovala. Energie byly levné, státem dotované, takže ono to ani velký smysl nemělo. Svědectvím tohoto jsou téměř všechny starší domy na, které neprošly rekonstrukcí.
Situace se však změnila. Časy levných energií jsou nenávratně pryč. Existuje rozumný předpoklad, že ceny energií budou nadále stoupat. V takové situaci se prostě nevyplatí mít neizolovaný dům. Předpokládá se, že účinnou tepelnou izolací domu je možné ušetřit až 40 procent nákladů na vytápění. Největšími kanály úniku tepla jsou okna, podlaha a střecha. Všechny tyto složky domu jsou poměrně jednoduše izolovatelná. Technologie na termoizolaci staveb jsou dnes na vysoké úrovni a nabízí se několik možností, které by měly vyhovovat jakémukoliv rozpočtu.
Stavby je třeba izolovat nejen proti únikům tepla. Velmi důležité jsou i zvukové izolace a hydroizolace. Spodní voda je velmi nepříjemná pro stavební materiál.Vlivem spodní vody se snižuje jeho životnost a také jeho mechanické vlastnosti. Izolace vůči vnějšímu hluku je velmi potřebná z hlediska psychického zdraví a pohody obyvatel domu.
Správná izolace je důležitá i pro jiné vlivy prostředí, jako je například radioaktivní radon.

Žádné komentáře:

Okomentovat