Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Hydroizolace spodní stavby

K nejvíce podceňovaným činitelem ovlivňujících stavbu můžeme určitě zařadit vodu.Pro člověka životu potřebná, pro dům či jinou stavbu životu nebezpečná. Voda má řadu fyzikálních a chemických vlastností, které jsou pro stavební materiály nebezpečné. Voda v kapalném skupenství je Jednoznačným nepřítel. Voda však dokáže díky absorpci a kapilárnímu vzlínání putovat i do nadzemních částí domu a měnit jejich vlastnosti.
Hydroizolace by měla začít u základů a stejnou důsledností pokračovat ve spodní části stavby. Chyby v izolaci těchto částí se mohou velmi rychle projevit například hnitím termoizolace. Ve spodní části stavby je nutné izolovat zejména podlahy a dolní části zdí, které kanály vzlínání vody do celého domu.
Na hydroizolaci se používají různé výrobky na bázi asfaltu, plastové fólie či různé pěny složené z bitumen. Používají se samostatně nebo v kombinacích. Nejlevnější a nejčastější způsob hydroizolace je izolace pomocí asfaltových fólií. Takové fólie umožňují snadné tvarování a jsou poměrně jednoduše svařitelné. Plastové fólie jsou obvykle vyrobeny z materiálů na bázi tvrzeného polyetylénu nebo PVC. Mezi nejmodernější materiály patří bitumeny a jim podobné látky, jako jsou akryláty nebo epoxidové pryskyřice. Nevýhodou těchto materiálů je jejich vysoká cena.

Žádné komentáře:

Okomentovat