Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Stavba plotu z pletiva

Před samotným zahájením stavby plotu je důležité rozhodnout se, zda půjdeme cestou dřevěného, nebo síťového materiálu. Dnes bychom si trošku přiblížili informace o stavbě plotu z pletiva. Na trhu rozlišujeme dva základní druhy tohoto materiálu. Levnější variantou je pletivo, které je vyrobeno z pozinkovaných ocelových drátů. Druhou, o něco dražší možností je pletivo, které je potažené plastem.
Jelikož je plast dražší, musí samozřejmě disponovat i určitými výhodami. Jednou hlavní a nejdůležitější výhodou je, že nároky na údržbu jsou mnohem nižší, než při samotném pozinkovaném plotu, který je třeba natírat.

Stavba plotu z pletiva
Před stavbou plotu, je třeba naplánovat si kádě bude vlastně vést, a kde postavíme sloupky, které budou plot držet pohromadě. Dávejte speciální ohled na rohové sloupy, protože bývají vždy zatěžovány nejvíce. Je dobré pokud tento druh sloupků zpevníte vzpěrou, aby jejich pevnost byla větší, a zejména aby se postupem času nezhroutily. Když už máme rozvrženy, kde budou dané sloupky stát, můžeme začít pracovat. Je třeba vykopat díru, vsadit do něj sloupek a následně ho zabetonovat.
Když už máme v zemi zasazené sloupky, a beton dostatečně zaschl, můžeme se pustit do pokládání pletiva. Prvním důležitým krokem je natáhnout mezi sloupky dráty v dolní, střední a také horní části. Následně budeme napínat dráty prostřednictvím napínacího strojku, který je při takové stavbě nezbytností. Dráty se snažte napnout co nejvíce, aby pletivo drželo pohromadě. Když už jsou dráty dostatečně napnuté, začneme s navazováním pletiva. Nejvhodnější je když plot zasadíme cca 5 cm pod zemský povrch, kvůli pevnosti.
Doufám, že jsme Vám tímto stručným návodem alespoň trochu pomohli, a budete ho moci využít i později v praxi.

1 komentář: