Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Stavíme kompost

Nevíte co s napadaným listím, posekanou trávou či kuchyňským odpadem z ovoce a zeleniny? Postavte si vlastní kompost, se kterým se zbavíte problémů a navíc z něj získáte přírodní organické hnojivo, které slouží pro zlepšení kvality půdy.
Stavba kompostu je velmi jednoduchá. Na založení kompostu si v zahradě zvolte raději stinná místa, které jsou chráněny před větrem stejně jako slunečním zářením, protože kompostovaný materiál by na slunci velmi rychle vyschl. Nejvhodnější místo je při živém plotě, skupině keřů či ve stínu koruny stromu.
Plocha, na níž je kompost založen musí mít bezprostřední kontakt s půdou, aby žížaly a jiné půdní organismy, které se podílejí na zpracování odpadu měly v období silných mrazů možnost stáhnout se do zemního podloží kompostu.
Na založení kompostu postačí vlastnoručně pořízené kompostoviště z dřevěných trámů, desek či děrovaného plechu s plochou základny asi 1 m2.
Odpad může rozkládat i na velké kopě tzv. kompostové kopě. Na takovou stavbu kompostu nepotřebujete žádné pomocné prostředky. Odpadky budete prostě po vrstvách ukládat na sebe a nezáleží na tom jaký tvar bude mít spousta. Avšak její výška by neměla přesahovat více než 1,5 m. Ideální je vytvořit si více takových kup.
Termokompostovač, který je vyroben z recyklovatelných plastů můžete koupit v obchodech. Sice je praktický ale cenově výrazně dražší. Termokompostovač je silnostěnný a tepelně dobře izolovaný, což výrazně přispívá k rychlejšímu rozkládání kompostu, kteří je hotový již asi po 9 měsících. V uzavřených termokompostovačích je při optimálním větráním zaručen bezzápachový rozklad biologického odpadu.

Žádné komentáře:

Okomentovat