Konopný seznam

pátek 16. září 2011

Jak se orientovat v izolacích pro zateplovací systémy


Jedenz mála segmentů ve stavebnictví, který nezaznamenal dopad krize, je právězateplování. Jeneustále možné vidět rostoucí trend zateplování budov, a proto je namístě,abychom si blíže ozřejmili to, co tvoří podstatu kontaktního zateplovacíhosystému (KZS) - izolaci. Záměrněje použit pouze pojem izolace, protože izolační desky, kterým se budeme v našemčlánku věnovat splňují množství vlastností a benefitů pro zákazníka.

Možnáuž tušíte, že tématem článku bude izolace na bázi kamenné nebo chcete minerálníči čedičové vlny. Ekvivalentynázvů jsme použili kvůli jednoznačnosti identifikace produktu, aby nedošlo kzáměně se skleněnou vlnou, která také patří pod minerální vlny, ale oparametrech skelné vlny se zde bavit nebudeme.

Takžeještě jednou, řeč bude o izolantem z kamenné vlny, jejich použití v KZS.Vhodnýmreprezentantem výrobce kamenné vlny a jediným výrobcem, který má v sortimentupouze produkty z kamenné izolace je ROCKWOOL. Firma,která se již přes 70 let zabývá výrobou izolací z čediče.

Faktoryovlivňující spotřebu energie (se zaměřením na fasády)
zvolený zateplovací systém
tloušťka a typ izolace
kvalitatepelněizolačních vlastností zateplované konstrukce (podkladu)

Jaké jsou benefity kamennévlny?
požárníizolace - každý produkt splňuje požadavky na třídu reakce na oheň dle EN 13 501- A1 - tedy tato izolace patří do nejlepší třídy a je nehořlavá
zvukoizolační- jako první a zřejmě jediný výrobce fasádních izolantů máme odzkoušenýkontaktní zateplovací systém s izolantem Frontrock Max E tloušťky 100 mm dle ENISO 717-1,2, kde dosahujeme vzduchovou neprůzvučnost Rw = 60 dB, což je oprotipůvodní konstrukci nárůst (zlepšení) o 4 dB. Jinétypy izolantů toto zlepšení nepřinesly, některé naopak akustickou pohoduzhoršují.
stavbu pre chladom a teplom.">tepelněizolační- ochrání stavbu pro chladem a teplem. DeskaFrontrock Max E byla první na našem trhu, která reálně dosáhla a dosahujedeklarovaný součinitel tepelné vodivosti 0,036 W / (m. K).
tvarovástálost - při aplikaci na fasádě nemá izolant z kamenné vlny problémy sesmršťováním nebo roztahováním a zabraňuje tak vzniku trhlin, polštářové efektu.Takémnozí výrobci omítek doporučují tento typ izolantu pro odvážnější tmavé odstínyfasády, právě z důvodu tvarové stálosti.
paropropustnost- čili schopnost propouštět vodní páry z interiéru do exteriéru. Iv tomto parametryje kamenná vlna bezkonkurenční. Faktordifuzního odporu, který je při minerální vlně μ = 1 vyjadřuje, kolikrát jesrovnáván materiál horší než vzduch. Pro srovnánínejrozšířenější tepelný izolant má μ = 40.
 
Neexistuježádné technické omezení, které by kamennou vlnu znevýhodňovalo vůčikonkurenčním materiálem. Neníproto nutné řešit složité detaily, kombinace a zohledňovat spolupůsobenírůzných typů izolací.

Jaké jsoutypy fasádní izolace z kamenné vlny?
Základními typy jsoudeska a lamela. Rozlišujíse především orientací vláken, rozměry, doporučeným použitím, aplikací,vlastnostmi ...

Orientace vláken:
deska- má orientaci vláken vodorovnou s plochou podkladu
lamela - mávlákna orientované kolmo na fasádu

Odorientace vláken jsou závislé mechanické parametry izolantu - rozlupčivost,stlačitelnost, i způsob lepení a kotvení. Udesek je nutné lepit izolant po obvodu a na terče, při lamelách je nutnostlepit celoplošně hřebenovým hoblíkem. Lamelymají ve srovnání s deskami vyšší (lepší) rozlupčivost, jsou vhodné jako izolantpod těžší povrchovou úpravu - klinker, kámen ... Lamelulze aplikovat na zaoblené podklady a kde je riziko vyššího mechanickéhozatížení. Rozměr lamely je 200x1200 mm.

Deskyje vhodné aplikovat na všechny ostatní řešení a při použití dvojnásobnéhosíťkování i při mechanicky více namáhaných površích. Rozměrdesky je 600x1000 mm, s jednou deskou je možné zaizolovat plochu 0,6 m2.

Kdyžse budeme bavit o parametrech desek / lamel, určujícím kritériem je ETAG 004 -evropská norma se stanovují vlastnosti komponentů KZS a typy zkoušek.

Pronázornost použijeme a popíšeme všechny typy izolantů z kamenné vlny, kterénabízí firma ROCKWOOL a zaměříme se na jejich vlastnosti a výhody.
 
DeskaFrontrock MAX E - patentovaná technologie

Frontrock Max E
MW- EN 13162 - T5 - DS (T +) - DS (TH) - CS (10) 20 - TR10 - WS - WL (P) - MU1
Absolutní špičkamezi fasádními deskami. Jakbylo uvedeno, je to první deska z kamenné vlny, která deklaruje parametrsoučinitele tepelné vodivosti lD = 0,036 Wm-1.K-1.

Tentosoučinitel je spolu s tloušťkou určující pro výpočet tepelného odporu R, kdeplatí:

tepelný odpor R (m2.K.W-1)
R = d / λ D,

kded je tloušťka (m), lD je deklarován součinitel tepelné vodivosti (Wm-1.K-1)platí, že čím je nižší hodnota lD, tím dosáhneme vyšší hodnotu tepelnéhoodporu.

Protoje důležité zaměřit se na izolace s co nejnižším součinitelem tepelné vodivostinebo použít hrubší izolace pro dosažení stejného tepelného odporu (a tím pádemnižších tepelných ztrát a menších účtech za energie).

Sdeskou Frontrock Max E víte spojit obě určující veličiny tepelného odporu -tloušťka a součinitel tepelné vodivosti, protože tuto desku jako jedinou natrhu s izolanty na bázi kamenné vlny je možné vyrobit až do tloušťky 280 mm.

Tytoparametry umožňují použít tento materiál i do realizace pasivních anízkoenergetických domů ale i do rekonstrukcí a novostaveb tradičních rodinnýcha bytových domů.

DeskaFrontrock Max E je vyráběna dvouvrstvě (technologie chráněná patentem)
první(horní tvrdá vrstva) má zvýšenou odolnost vůči vnějšímu mechanickému poškozenía zajišťuje výbornou přídržnost stěrkové hmoty, kde spotřeba stěrkové hmoty jestejná, jako u polystyrenu - žádné náklady navíc!
druhá(spodní měkká vrstva) je flexibilní, přenáší nerovnosti podkladu (± 20 mm) bezpoužití drahého lepidla nebo bez zakázaného podliepania izolantů.

Přirekonstrukcích je mnohokrát omezující hmotnost - dodatečné zatížení konstrukce,v případě použití Frontrock Max E odpadá i tento problém, protože objemováhmotnost je o 45% nižší než u běžných tepelněizolačních desek na bázi minerálnívlny. Hmotnostpozitivně ovlivňuje i pracnost - snižuje ji, urychluje průběh prací.

FrontrockMax E a kontaktní zateplovací systém
Kontaktnízateplovací systém je možné realizovat a prodávat jen jako celek.FrontrockMax E je certifikován v mnoha systémech dle ETAG či podle národních osvědčení(v zemích, kde není nutné mít ETA certifikát). Samotnýizolant má CE certifikát a splňuje všechny požadavky kladené na izolanty zminerální vlny. Jemožné ho aplikovat na všechny druhy podkladů bez požárního omezení. Samotnáaplikace je stejná jako u ostatních druzích izolantů.

Doporučenípoužívat šroubovací kotvy je z důvodu bezpečnosti a eliminování tepelnýchmikromostov a plně v souladu s platnou normou EN 1991, kde se mění metodikavýpočtu zatížení větrem, mapa větrový oblastí a součinitele vnějšího tlakuvětru! Závazné použitíkotev předepisuje držitel osvědčení.

Podrobnostitýkající se montážního návodu KZS s Frontrock Max E lze získat nawww.rockwool.sk.

Takéje deska Frontrock Max E použitelná v systému BETAROCK - systém zatepleníželezobetonových stropů a stěn metodou suché montáže, který zvyšuje požárníodolnost o 120 až 240 minut a zlepšuje tepelněizolační vlastnosti konstrukcespolu s akustickými vlastnostmi.
 
Fasrock
MW- EN 13162 - T5 - DS (T +) - DS (TH) - CS (10) 40 - TR15 - WS - WL (P) - MU1
tradičnífasádní deska se součinitelem tepelné vodivosti lD = 0,039 Wm-1.K-1, používanáve velké většině certifikovaných zateplovacích systémů.

DeskuFasrock je možné použít do protipožárního systému podhledů BETAROCK.

Fasrock LL
MW- EN 13162 - T5 - DS (T +) - DS (TH) - CS (10 / Y) 40 - TR80 - WS - WL (P) -MU1
vylepšenálamela se součinitelem tepelné vodivosti lD = 0,041 Wm-1.K-1, zahrnuje v soběpozitiva lamel - není nutné kotvení do výšky 9 m na novostavbách, je možnéizolovat oblé podklady, lze jako povrchovou vrstvu použít těžší obklady přidodržení technologických předpisů.

Fasrock L fréz
MW- EN 13162 - T5 - DS (T +) - DS (TH) - CS (10 / Y) 40 - TR100 - WS - WL (P) -MU1
novinkana trhu - řešení pro izolaci podhledů, stropů ve vnitřních prostorách lamela. Součinitel tepelnévodivosti lD = 0,042 Wm-1.K-1.

Dosudmálo zajímavý a téměř nikým nepovšimnut segment u novostaveb a renovacích sedočkal své pozornosti. Vodorovnéplochy, podhledy, které chceme izolovat nezahrnuje ETAG 004, která řešípředevším vertikálně fasády budov.
FirmaRockwool přinesla na trh stavební, akustickou, protipožární a estetickyzajímavou desku Fasrock L fréz - všechny vlastnosti v jedné desce!

Deska(lamela) z kamenné vlny s orientací vláken převážně kolmo k povrchu desky,pojená organickou pryskyřicí, v celém objemu hydrofobizovaná. Deskamá na lícové straně dokola zkosené hrany o 16 mm pod úhlem 45 °.

Aplikaceje obdobná jako u standardních lamelách - vyžaduje celoplošné lepení bezdodatečného kotvení, samozřejmě s důrazem na dobře připravený podklad!Samotnálamela je vylehčená a je o 35% lehčí než klasické lamely, což má za následek"příjemnější" zpracovatelnost, když uvážíme, že zateplujeme nadhlavou.

Deskapo nalepení je funkční a nevyžaduje žádné úpravy, avšak je možné ji podlepotřeby opatřit nátěrem dle požadavku zákazníka. Lamelou lze zateplit iklenuté podhledy.

Výhodouje, že danou izolace není nutné kotvit - odpadají dodatečné náklady na kotvení.

Všechnytypy fasádní izolace jsou hydrofobizované přidáváním minerálních olejů vprůběhu výroby a dvakrát propalovala z důvodu prevence vzniku tmavých fleků nahotových fasádách.

Nenímnoho produktů, které by v sobě zahrnovaly tolik výhod, proto má význampouvažovat předtím, než se investor rozhodne, který izolant použije, zda jepořizovací cena, která je v případě kamenné vlny o něco vyšší ten jedinýparametr a argument na rozhodování. Dodatečnéopravy již hotových fasád jsou mnohonásobně dražší než uvážená investice.

Žádné komentáře:

Okomentovat