Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Pálené cihly

Cihla je základní stavební materiál, který používali už stavitelé ve starověku. Tento stavební materiál disponuje vynikajícími užitnými vlastnostmi. Cihly jsou pevné, tvarově stálé, mají také vysokou nosnost a slouží i jako tepelná izolace. Pálenécihly zaručují stavbám dlouhou životnost a minimální nároky na jejich údržbu.
Vyrábějí se z přírodních materiálů. Složené jsou se směsi cihlářské hlíny tzv. cihlářského střepu, který se skládá z jílovce, lehčiv a vody. Po vytvarování cihly do požadovaného tvaru následuje sušení a následně vypalování při teplotě 900 až 1200 ° C. Pálené cihly mají výbornou schopnost akumulovat a následně i vydávat teplo díky lehčivům, které během procesu vypalování vytvoří v cihlářském střepu množství pórů. Jejich hmotnost se pohybuje okolo 750 až 1 100 kg/m3.
K přednostem pálené cihly můžeme zařadit:
- Pevnost a stabilitu,
- Tepelnou izolaci a akumulaci,
- Variabilitu,
- Přirozenou radioaktivitu,
- Úsporu energie na vytápění.
- Trvanlivost.
Pálené cihly mají široké využití. Používají se na stavbu bytů, rodinných domů, chat či chalup nebo i na stavbu hospodářských a průmyslových budov. K nevýhodám pálených cihel můžeme zařadit jejich křehkost. Oproti pórobetonovým tvárnicím je manipulace s pálenými cihlami mnohem náročnější.

Žádné komentáře:

Okomentovat