Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Systém zateplení fasády

Někdo považuje zateplení novostavby za samozřejmost, někdo zase za zbytečnost. Kdo si však myslí, že potřebný tepelný odpor obvodové konstrukce dosáhne kvalitním a hrubším zdivem, tak je na velkém omylu.
Zateplovací systémy pro fasády jsou poměrně cenově dražší avšak návratnost z úspor energií při vytápění je neuvěřitelná. Financí, které jste do zateplovacího systému fasády vložili se vám do několik let s jistotou vrátí.
Při stavbě nosných obvodových zdí se doporučuje stavět je jen v tloušťce odpovídající statickým požadavkům. Potřebný tepelný odpor dosáhnete vhodným zateplovacím systémem - tepelnou izolací. Je to značně výhodnější, protože ve zdivu se při topení může akumulovat teplo, které je po vypnutí topení vyzařované ze stěn směrem dovnitř. Pokud máme zdivo bez zateplené fasády akumulované teplo je vyzařováno nejen do místnosti ale uniká i ven. Lepší tepelný odpor konstrukce dosáhneme kombinací zdiva s tenčí tloušťkou spolu s tepelnou izolací jako s hrubším omítnutým a nezatepleném zdivem.
Při výběru zateplovacího systému třeba brát v úvahu vlastnosti podkladu a to hlavně z hlediska vlhkosti. V případě zdiva se zvýšenou vlhkostí je nutné vybrat takové zateplovací systémy, které zajišťují volný průchod vodních par. Nedoporučuje se zateplovat svépomocí, ale raději tyto práce svěřit do rukou odborné firmě. Tkatéž není vhodné kupovat tepelněizolační materiál od různých výrobců, ale je lépe pořídit kompletní zateplovací systém od jednoho výrobce.

Žádné komentáře:

Okomentovat