Konopný seznam

pátek 9. září 2011

Kos - Hippokratův ostrov

Kos - Hippokratův ostrov, je po Rhodu a Karpathosu třetím největším ostrovem v souostroví Dodekanes. Leží v těsné blízkosti Malé Asie mezi ostrovy Kalymnos a Nisyros asi 200 námořních mil od Pirea. Je znám především jako rodiště otce medicíny Hippokrata. Zaujmou Vás nádherné pláže, rozmanitá příroda, malebné vesničky a velké množství historických památek.

Ostrov má převážně rovinatý charakter s jedním horským masívem táhnoucím se od východu na západ uprostřed ostrova s ​​nejvyšší horou Dikaios vysoká 846 metrů. Právě nízké převýšení při pobřeží je ideálním terénem pro poznávání ostrova na kole, který je nejoblíbenějším dopravním prostředkem. Podnebí na ostrově je po celý rok mírně av spojení s hodinami slunečního svitu, úžasnými plážemi, krásnou přírodou, romantickými vesničkami, kulturními a architektonickými památkami hlavně ve městě. Kos dělá z ostrova významné mezinárodní turistické centrum.

Ostrov Kos byl obydlen již v prehistorických dobách, kdy se tu vystřídali Kréťané, Mykéňané a Dórové. Kolem roku 700 p.n.l. bylo založeno antické město Kos, které spolu s Lindosem, Cameirem, Ialysem na Rhodu, Cnidem a Halicarnassem v Malé Asii tvořily tzv.. Dórskou Hexapoli.

V 5. století byl ostrov pod nadvládou Peršanů až do roku 479 př.nl, kdy byl připojen k Athénské lize. V roce 460 p.n.l. se tu narodil Hippokrates, nazývaný otcem medicíny, protože právě on založil první školu pro lékaře. Po jeho smrti byl vybudován velký Asklepion, kde se léčili obyvatelé Středomoří pomocí Hippokratových metod. V 6. století bylo na Kosu velké zemětřesení a město Kos a celé jeho okolí se muselo začít znovu budovat. Největší podíl na obnově měl Alexandr Veliký, Byzantinci a také rytíři řádu sv. Juraje z Rhodosu. Ti začali v roce 1315 stavět velkou pevnost v blízkosti přístavu, kterou můžeme obdivovat dodnes.V 16. století ostrov ovládli Turci až do roku 1912, kdy vládu nad ostrovem získali Italové. V roce 1933 Kos zničilo další velké zemětřesení av roce 1948 byl Kos připojen k Řecku. Dnes Kos zaujme krásnou přírodou a romantickými vesničkami, množstvím pamětihodností, malebným starým městem s přístavem a pevností Johanitů a také známým Hippokratovým platanem. Ostrov má rozlohu 282 km2, od východu na západ je jeho délka asi 50 km, v nejširším místě měří jen 13 km, jeho pobřeží je dlouhé 112 km. Pro Kos jsou charakteristické dlouhé písečné pláže, které dělají ostrov velmi oblíbeným cílem turistů ze všech koutů Evropy.Malebnost ostrova doplňuje jeho stále zelená vegetace, díky níž je Kos často nazýván zahradou pramenů, z nichž nejznámější termální Emros Therma léčí kožní onemocnění a onemocnění dýchacích cest.

Město Kos
je hlavním městem ostrova ležícím jen na dosah ruky od Turecka. Po velkém zemětřesení v roce 1933 bylo město opraveno, naleznete zde množství zahrad, ulice jsou lemovány palmami, jsou zde i krásné písčité pláže, obchody, restaurace, taverny, diskotéky, půjčovny automobilů, motorek a kol. Ve městě a jeho těsné blízkosti je i několik pamětihodností, které určitě stojí za návštěvu (pevnost, staré město, antická Agora, Asklepion, Hippokratův platan). Ve večerních a nočních hodinách doporučujeme procházku starým městem a posedět si v některé z taveren. Při troše představivosti se můžete vžít do období, kdy na Kosu pobýval Hippokratés nebo Alexander Veliký. Psalidi je živým centrem města Kos s přírodní písčito - oblázkovou pláží. Lambi je předměstím hlavního města Kos, je vzdáleno asi 10 minut od jeho centra. Pláže jsou zde převážně písčito - oblázkové.
Transfer z letiště: cca 50 minut

Last Minute zájezdy do destinace Řecko - ostrov Kos - Tigaki
Letovisko Tigaki se nachází přibližně 11 km od hlavního města ostrova - Kosu.Nachází se u jedné z nejkrásnějších písečných pláží ostrova s ​​pozvolným vstupem do moře. Místo je vhodné pro strávení rodinné dovolené s dětmi. V centru letoviska se nachází množství restaurací, taveren a barů, obchodů, půjčoven kol a motocyklů. Najdete zde ideální podmínky pro vodní sporty a cykloturistiku.
Transfer z letiště: cca 40 minut

Last Minute zájezdy do destinace Řecko - ostrov Kos - Marmari
Letovisko Marmari je známé díky dlouhým bílým písečným plážím s pozvolným vstupem do moře, množstvím vodních sportů, jako jsou plachtění a windsurfing. Leží asi 15 km od města Kos. Na hlavní třídě, která vede k moři naleznete množství obchodů, restaurací, taveren, půjčoven aut, motocyklů a kol.
Transfer z letiště: cca 30 minut

Last Minute zájezdy do destinace Řecko - ostrov Kos - Mastichari
Městečko Mastichari je malý přístav s ospalou řeckou atmosférou, rybářskými loďkami a rybími trhy. Ideální místo na poznávání místního koloritu, který večer můžete obohatit posezením v příjemné atmosféře v některé z taveren a kaváren. Dlouhá písčitá pláž je lemována stromy, které poskytují příjemný stín.
Transfer z letiště: cca 25 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat