Konopný seznam

čtvrtek 16. června 2011

Bílkoviny - základní kámen Dukanové diety

Cukry, tuky, bílkoviny - 3 základní živiny, z nichž se skládají všechny naše potraviny. Jsou to však právě proteiny, na kterých je Dukanova dieta založena. Čím jsou však takové speciální, že nám dovolí jíst do sytosti a přitom hubnout?

Čisté proteiny zmenšují apetit
Trávení proteinů je pro náš organismus náročný a dlouho trvající proces, proto dokáží dokonale uspokojit hlad. Bílkoviny mají nejvyšší sytící schopnost ze všech živin.
Bílkoviny zmenšují množství přijatých kalorií.
Pro člověka ideální poměr živin, díky kterým bude jeho organismus moci přijmout největší počet kalorií, je 5 dílů uhlohydrátů, 3 díly tuků a 2 díly bílkovin. Pokud změníme tyto proporce a naše stravování se omezí jen na jeden druh živin,narušujeme správné vstřebávání kalorií, a to je při dietě žádoucí.
Pokud konzumujeme jen proteiny, organismus není schopen naplno využít kalorické hodnoty potravy. Proto se snaží využít jen proteiny, potřebné pro správné fungování organismu a přijme velmi málo z ostatních kalorií dodaných s potravou.
Trávením proteinů se spalují kalorie
Organismus potřebuje více než 3 hodiny, aby strávil jídlo bohaté na proteiny. Na to,aby získal z bílkovin 100 kalorií, musí dalších 30 spálit.
Bílkoviny pomáhají proti zadržování vody v organismu.
Na rozdíl od diet, založených na konzumaci ovoce nebo zeleniny, které zapříčiňují zadržování vody v organismu, bílkovinná dieta podporuje vylučování tekutin z těla.

Žádné komentáře:

Okomentovat