Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Rybí maso

Rybí maso se vyznačuje vysokou biologickou hodnotou a jeho přednost oproti červenému masu je lehká stravitelnost. Podle tohoto, ryby mohou jíst dokonce nemocní a kvůli tomu je rybí maso v mnoha zemích považovány za dietní potravinu.Všechny ostatní výživné látky (vitamíny a minerály) přítomné v rybím mase tak podle všeho představují kompletní potravinu. Zvláště se zdůrazňuje obsah kalcia a právě kvůli tomu je vhodná například konzumace ančovičky spolu s kostmi.

Co se týká přípravy, nejlepší je rybu grilovat bez přídavku tuku, protože pouze tak pustí šťávu a vlastní tuk. Ale na potírání se může použít olivový olej. Další možností je vařená ryba pokapaná olivovým olejem a nejméně se doporučuje příprava ryby pečením nebo smažením. Během tepelného zpracování nedochází k významnějším změnám ve struktuře.
Konzumace ryb se doporučuje nejméně dvakrát týdně. Losos, tuňák, pstruh či sardel jsou typické ryby, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, ale užitečný může být i kapr, jehož mastné tkáň jich obsahuje také. Pokud ryb není, výborným řešením je i rybí olej z kapslí, které například obsahují kolem 10% omega-3mastných kyselin. Vegetariáni, kteří nekonzumují ryby jsou ohroženi, protože v jejich výživě soustavně chybí omega-3 mastné kyseliny. O důležitosti omega-3 mastnýchkyselin v metabolismu svědčí i skutečnost, že nyní se přidávají do výživy pro kojence a malé děti i do výživy pro těhotné ženy, (hlavně v prvním trimestru těhotenství).

Žádné komentáře:

Okomentovat