Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Základní složky potravy

Sacharidy
Sacharidy tvoří základ naší potravy a měly by představovat 55 až 60% z celkového energetického příjmu (tj. 120 - 140 g při celkovém příjmu 5000 až 6000 kJ). Jsou významným zdrojem energie pro lidské tělo a jsou důležité pro správné fungování mozku. Minimální příjem sacharidů je 50 g / denně a horní hranice je 500 g / denně. Většina lidí zkonzumuje 100 - 300 g sacharidů za jeden den. Při nedostatku sacharidů se odbourává energie z tukových zásob a pokud je jejich příjem extrémně nízký dochází k úbytku svalové hmoty. Naopak při nadměrném příjmu se energie hromadí do tukových zásob a vzniká nadváha až obezita.

Energetická hodnota jednoho gramu sacharidů je 17 kilojoulů nebo 4 kalorie.
Sacharidy rozdělujeme na:

Jednoduché (cukry):
1. monosacharidy, mezi které patří glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr), galaktosa (složka mléčného cukru)

2. disacharidy, ke kterým řadíme sacharózu (řepný cukr), laktózu (mléčný cukr), maltózu (sladový cukr)

Oligosacharidy, které jsou tvořeny více monosacharidovými jednotkami, patří sem inulin z čekanky.
Polysacharidy: do této skupiny se řadí škrob (např. škrob v bramborách).
[Button link = "http://fyzioterapia.net/2011/11/glykemicky-index/"] Viz článek o glykemickém indexu [/ button]

Tuky
Tuky jsou nejvydatnějším zdrojem energie. Po chemické stránce jsou to sloučeniny glycerolu a mastných kyselin. Z celkového energetického příjmu představují 25 až 30% (tj. 35 - 40 g při celkovém příjmu 5000 až 6000 kJ). Tuky jsou významným zdrojem esenciálních mastných kyselin, dodávají stravě chutnost a příjemnost při žvýkání, a jsou v nich rozpustné vitaminy D, E, K, A.

Energetická hodnota jednoho gramu tuku je 38 kilojoulů nebo 9 kalorií.
Rozdělujeme je na:

nasycené - jsou součástí potravin živočišného původu, zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, přijímáme jejich často ve formě tzv.. skrytých tuků
nenasycené - jsou součástí rostlinných olejů, ořechů a ryb, snižují riziko kardiovaskulárních chorob
mononenasycené: olivový olej, olivy, ořechy, avokádo
vícenenasycené: tzv.. omega 3 mastné kyseliny, nacházejí se v panenském oleji z obilných klíčků av rybách
Součástí tuků živočišného původu je cholesterol, jehož denní příjem by neměl překročit 300 mg. Nejbohatší na cholesterol jsou vnitřnosti, uzeniny, žloutek a máslo.

Bílkoviny - proteiny
Základním stavebním kamenem našeho organismu jsou bílkoviny - proteiny. Bez nich by nebyla možná stavba a obnova tkání, a ani tvorba proteinů s určitou funkcí v organismu (např. enzymy, nukleové kyseliny). Z celkového energetického příjmu představují 10 až 20%, jejich optimální denní příjem pro běžnou populaci je 0,8 g na 1 kg hmotnosti. Přijímáme jejich formou rostlinné nebo živočišné. Proteiny se musí rozštěpit v několika fázích až na nejmenší aminokyseliny, aby je mohl lidský organismus využít.

Aminokyseliny rozlišujeme:

esenciální - ty, které si tělo nedokáže vytvořit a musí je získávat z potravy, patří sem valin, leucin, isoleucin, methionin, tryptofan a další
neesenciální - tělo si je dokáže vytvořit
Energetická hodnota jednoho gramu proteinů je 17 kilojoulů nebo 4 kalorie.

Žádné komentáře:

Okomentovat