Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Proč je tvaroh důležitý

Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy.Vzniká srážením mléčného proteinu - kaseinu. Názvem tvaroh se označují všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského mléka.

Tvaroh je mléčný výrobek, který patří do skupiny čerstvých (nezrajících) sýrů. Navzdory svému příznivému složení u nás není v domácnostech dostatečně využíván.

Například 100 gramů měkkého tvarohu má energii 527 kJ (126 kcal) a průměrně obsahuje 18,75 g proteinů, 0,35 g tuku, 0,44 g mléčného cukru (laktózy), 60 mg vápníku, 0,65 mg železa a 0,369 g vitamínu B2.

Tvarohy jsou charakterizovány množstvím sušiny a množstvím tuku v sušině.následovně:

tvaroh měkký vyráběn z odstředěného mléka, sušina nejméně 23% hmotnostních,
tvaroh jemný, sušina nejméně 23% hmotnostních, tuk v sušině nejméně 8% hmotnostních,
tvaroh tučný, sušina nejméně 28% hmotnostních, tuk v sušině nejméně 38% hmotnostních,
ostatní tvarohy (vysokotučný, plnotučný, polotučný, nízkotučný, odtučněný).
Tvaroh se vyrábí z tepelně ošetřeného kravského mléka. Podstatou výroby tvarohu je srážení mléka kyselinou mléčnou, která vzniká z mléčného cukru (laktózy) působením kultur kyselomléčných bakterií. Vzniklá tvarohová sraženina se dále zpracovává krájením a případně dohříváním, dokud se neoddělí syrovátka.Tvarohová sraženina se plní do filtračních pytlů, nebo se vypouští do tvarohářskych vozíků, kde se lisuje na požadovanou sušinu. Podle způsobu zpracování tvarohoviny má tvaroh různou konzistenci a tedy i různé použití v domácnosti.Proto na obalu tvarohu musí být uvedena informace o konzistenci tvarohu, například hrudkovitý (vhodný na posyp) nebo roztíratelný (na pečení koláčů, na přípravu pomazánek).

Je všeobecně známou skutečností, že tvaroh patří mezi potraviny podporující růst svalové hmoty - zdroj proteinů. Proto je často zařazován do jídelníčku sportovců.Důvodem je fakt, že výživová hodnota tvarohu je v porovnání s jinými potravinami opravdu vysoká a nahradit jeho jedinečné složení by bylo problematické.Podívejme se tedy na to, proč je tvaroh tak výjimečný.

Prvním důležitým faktem je jeho relativně nízká energetická hodnota. Ta závisí na množství obsaženého tuku, avšak v průměru se uvádí, že jedna porce tvarohu (přibližně 150g) obsahuje jen kolem 160 kcal. Kromě toho se v něm nenacházejí žádné transmastné kyseliny a výskyt nasycených tuků nepřekračuje 1g. Co se týče cholesterolu, v takové porci tvarohu se nachází v množství jen 9 mg.

Nízká energetická hodnota však není jeho největší výhoda. Každý kdo posiluje se snaží najít co nejlepší zdroj (pomalých) bílkovin pro své svalstvo. Ideální jsou proto potraviny s co nejvyšší koncentrací využitelných proteinů. A právě mezi takové potraviny tvaroh určitě patří. V množství 150g tvarohu lze nalézt v závislosti na druhu tvarohu až 28g proteinů.

28g lze považovat za přibližně polovinu denní doporučené dávky. Denní doporučená dávka se samozřejmě liší v závislosti na hmotnosti člověka, objemu svalové hmoty a výkonu.

Proteiny jsou obecně hůře stravitelné. Například některé proteinové doplňky výživy způsobují sportovcům trávicí problémy. Tvaroh se naopak vyznačuje snadnou stravitelností, což je jeho další pozitivní vlastnost.

Kromě proteinů však tvaroh obsahuje i jiné prospěšné látky, a to množství vitamínů a minerálů. Mezi nejvíce zastoupeny vitamíny patří vitamin B6 a B12, dále lykopen, vitaminy A, C, D, E a K, thiamin, riboflavin, kyselina listová, niacin a betakaroten. Z minerálních látek je to především draslík, vápník, měď, zinek, hořčík, mangan, fosfor, fluorid a selen. Kromě toho obsahuje vysoké množství omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin.

Na druhé straně je v tvarohu vyšší množství sodíku, proto to ani s jeho konzumací netřeba přehánět.

Existuje mnoho způsobů jak zařadit tvaroh do jídelníčku. Z krémového tvarohu můžete vyrábět slané pomazánky dle chuti, ovocné krémy a jiné pochutiny, dokud hrudkový tvaroh můžete po ochucený přímo konzumovat, nebo jej můžete použít místo sýra. Jeho výhodou je, že se může tepelně upravovat, přičemž neztratí téměř nic ze své nutriční hodnoty.

Žádné komentáře:

Okomentovat