Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Výživa a zdraví - pohanka

V dnešní době, kdy chronická onemocnění postihují stále více lidí opět hledáme způsoby léčby v přírodě. O tom, že naše stravovací návyky mají výrazný vliv na náš zdravotní stav, není pochyb, a proto zkvalitnění jídelníčku je jedním z důležitých kroků, jak si udržet zdraví a předcházet různým onemocněním. Pokud tedy chcete udělat něco pro své zdraví a zkvalitnit své stravování, zkuste zařadit do vašeho jídelníčku i jídla z pohanky. Pomůžete tím nejen vašim cévám. Navzdory své zdánlivé odolnosti nesnáší pohanka chemikálie a dá se výnosně pěstovat pouze na nekontaminovaných půdách.

Původ
Pohanka setá je stará kulturní plodina. Pochází z oblasti střední Asie, odkud se rozšířila do Japonska, Evropy i do Severní Ameriky. Na území dnešní České a Slovenské republiky se pěstovala již v 12 století. Pohanka byla v mnoha regionech velmi oblíbená a tvořila součást každodenní stravy obyvatel. Postupně však její význam klesal. V současnosti je pohanka hitem zdravé výživy. V Německu a Rakousku ji řadí mezi léčivé rostliny. V Japonsku se připravují extrakty ze sušených pohankový rostlin, které se dále používají jako zdroj minerálních látek k obohacování dalších potravin.

Pohanka jako lék-obsah účinných látek

Z minerálních látek se v pohance nachází mangan, zinek, selen a měď, z vitamínů B1 a B2, niacin, vitamin E a C. Obsah škrobu v pohance se pohybuje 55 - 70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny - kyselinu linolovou (37 - 48%), a kyselinu linoleovou (1,9 - 2,8%), které se podílejí na snižování hladiny krevního cholesterolu a v prevenci aterosklerózy. Pohanka obsahuje aminokyselinu lysin, která je účinná v prevenci aktivizace herpetických virů (původci oparů) a její obsah je při srovnání s ostatními obilovinami 3 - 4 x násobně vyšší. Je cenným zdrojem proteinů pro osoby citlivé na lepek. Pohanka a její produkty obsahují 3,4 - 5,2% celkové vlákniny, přičemž 20 - 30% je rozpustné.
Pohanka je nejlepším přírodním zdrojem rutinu, který patří do skupiny bioflavonoidů, rostlinných antioxidantů, které působí společně s vitamínem C blahodárně na obranyschopnost organismu, na posílení stěn a pružnost krevních vlásečnic av prevenci srdečních chorob. Rutin je důležitý antioxidant, má protizánětlivé, antimutagenní a antikarcinogenní účinky. Působí na uvolnění hladkého svalstva, společně s dalšími polyfenolmy ovlplyvňuje stravitelnost škrobu, snižuje cholesterol a hladinu plazmových lipidů. Zároveň zpomaluje stárnutí organismu!

Léčivé účinky pohanky
-Pomáhá při žilních onemocněních, křečových žilách, hemoroidech
-Rutin v pohance pomáhá při všech cévních onemocněních, zánětech všeho druhu a krvácení z dásní a nosu
- Posiluje vazivové tkáně a ulevuje při hemoroidech
-Podporuje prokrvování
-Posiluje nedostatečné libido a potenci
-Preventivně působí proti revmatickým chorobám a artritidě
-Posiluje imunitní systém
-Působí na regulaci krevního oběhu

Použití
Pohanka se používá loupaná, lehce osmažená a uvařená jako příloha. Dělají se z ní slané i sladké kaše. Mele se na mouku, připravují se z ní těstoviny - hlavně v Japonsku - a pečou palačinky - hlavně ve Francii, zvláště v drsné Bretani.

Žádné komentáře:

Okomentovat