Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Přehled bílkovin - proteinů

Bílkoviny - proteiny jsou makromolekulární látky složené z velkého počtu organických kyselin zvaných aminokyseliny. Tyto aminokyseliny jsou vzájemně spojeny peptidy vazbou. V přírodě je běžně známých 20-aminokyselin, přičemž osm z nich je esenciálních, tj. tělo si je neumí syntetizovat a proto je musí přijímat v potravě. Pro člověka jsou nepostradatelné (esenciální) tyto aminokyseliny:
valin
leucin
isoleucin
Lyzin
methionin
threonin
fenylalain
tryptofan
histidin (nepostradatelné hlavně v době vývoje a růstu)
arginin (nepostradatelné hlavně v době vývoje a růstu)
Další neesenciální aminokyseliny jsou:
glycin
alanin
ornitin
prolin
serin
cystein
cystin
tyrosin
asparagin
glutamin
kyselina asparagová
kyselina glutamová
arginin (podmíněně esenciální)
histidin (podmíněně esenciální)

ÚKOLY A ÚČINKY NĚKTERÝCH aminokyselin:
Glycin - podporuje syntézu glukózy a dalších aminokyselin
Alanin - podílí se na energetickém metabolismu a přispívá k regulaci krevního cukru
Prolin - ovlivňuje růst tkání šlach a podporuje uvolňování svalové energie
Serin - podporuje hromadění energie v buňkách
Cystein - má antitoxické účinky, spolu s methionin je hlavním zdrojem síry v potravě
Cystin - ovlivňuje obnovu svalových buněk
Asparagin - ovlivňuje aktivitu nervového systému
GLUTAMIN - podporuje vytrvalostní aktivity a kladně působí na imunitní systém organismu
KYSELINA asparagová - spolupodílí se na vytváření pohybové energie
ARGININ - podporuje účinky růstového hormonu, hraje důležitou roli při tvorbě močoviny v játrech a při procesu známém jako ornitin-argininové cyklus
Histidin - ovlivňuje růst a obnovu svalových buněk, tkání
THREONIN - podporuje štěpné procesy tuků v játrech
Lysin - ovlivňuje syntézu bílkovin a podporuje nárůst svalové hmoty
Methionin - podporuje regeneraci buněk jater a ledvin, ovlivňuje neutralizaci zplodin metabolismu
FENYLALANIN - podporuje štěpné procesy tuků

Žádné komentáře:

Okomentovat