Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Bílkoviny

Rostliny vytvářejí proteiny z jednoduchých organických látek, které obsahují
dusík, síru nebo fosfor a zvířata a člověk je získávají zejména bílkovinnou
stravou. Lidský organismus může vlastní výměnou tvořit některé aminokyseliny,
no větší část pro život důležitých aminokyselin přijímá stravou. rostlinný
organismus je vytváří z amoniaku, síranů a dusičnanů, které přijímá kořeny
z půdy. V listech jsou vystaveny složitým proměnám, v důsledku čehož se tvoří
aminokyseliny - nejmenší stavební složky proteinů. Z nich vznikají jednoduché
proteiny (proteiny) a složité proteiny (proteidy). Tyto se účastní syntéze
složitějších látek - fosfát i glykoproteidov a jiných. Bílkoviny obsahující síru mohou
být albuminy nebo globuliny. Tyto se často vyskytují v rostlinném světě.
Proteiny jsou složeny pouze z 20 aminokyselin. Nejčastěji se vyskytující aminokyseliny
jsou: leucin, tyrosin, arginin a histidin, některé aminokyseliny mají však zvláštní
význam pro fotosyntézu - glycin, kyselina glutaminové, methionin a jiné.
Složky v bílkovinách jsou pospojovány do bílkovinné molekuly peptidy
vazbou. Na životě každé buňky se účastní různé enzymy, které jsou
bílkovinné látky. Tajemství nespočetným mnohotvárnosti proteinů je skryté ne
v aminokyselinách, které je vytvářejí, ale ve speciálním uspořádání strukturních
složek bílkovinné molekuly. Biologické struktury jsou svázány specifickou
prostorovou strukturou každého proteinu. Enzymy jako biokatalyzátory aregulátory
látkové výměny buňky představují specifické strukturální bílkovinné
sloučeniny. Bez nich je život všech organismů v přírodě nemyslitelný.
Sekundární organické sloučeniny

Žádné komentáře:

Okomentovat