Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Místo bílkovin v naší výživě

Bílkoviny - proteiny jsou základním stavebním materiálem živé hmoty. Jejich počet odpovídá nepřehledným počtu forem života. Podle poměrně jednotného stavebního plánu uskutečňuje příroda tuto obrovskou rozmanitost a současně osobitost každému systému.
Složité součásti proteinů sestávají z jednoduchých dusíkatých sloučenin, aminokyselin. V našem organismu existuje jen asi 20 aminokyselin. Jednotlivé proteiny mají v organismu různé důležité funkce. Prakticky všechny projevy života jsou vázány na jejich přítomnost a účinek. Proteiny přitom podléhají stálým pochodem odbourávání a znovu vytváření, takže v poměrně krátkém čase se bílkovinné části těla zcela vyměňují přívodem zvenčí a vnitřní přestavbou. Přitom přirozeně nastává i určitá ztráta. Například i když se potravou nepřivádí žádné proteiny, přece se malé množství dusíku vylučuje močí. Tento dusík, může pocházet pouze z odbourávání tělních bílkovin, což ukazuje na kvótu opotřebovávání, která vyplývá ze stále probíhající přestavby bílkovin. Až přívodem 30 až 50 g proteinů lze dosáhnout dusíkovou rovnováhu, což znamená, že množství vylučovaného dusíku odpovídá množství dusíku ve výživě. Ani toto minimální množství však nestačí na optimální průběh všech životních pochodů v organismu.Zajištění plného zdraví, pohody a výkonnosti předpokládá ještě větší přívod bílkovin. Tato skutečnost je už dávno známá. Doporučená dávka bílkovin se udávala příliš vysoko. Dnes převládá názor, že asi 1,5 g proteinu na 1 kg váhy těla za 1 den musí určitě postačit.
Nedostatek proteinů v potravě zapříčiňuje poruchy mnoha funkcí. Pozorovány se hormonální poruchy, zaostávání tělesného a rozumového vývoje dětí, zpomalení růstu, opoždění osifikace kostí, chudokrevnost, zpomalené hojení ran, pokles odolnosti, náchylnost k obezitě, pokles duševní a tělesné výkonnosti, snížení spontánní pohyblivosti svalové síly a pod. Velký a dlouhotrvající nedostatek proteinů v potravě může vést až k smrti hladem.
Hodnota jednotlivých proteinů přijímaných ve výživě je velmi rozdílná. Rozdílná biologická hodnota jednotlivých druzích vyplývá z rozličného podílu jednotlivých aminokyselin na jejich složení. Některé aminokyseliny si nemůže organismus sám vytvořit, ale je odkázán na jejich přívod potravou. Proto se označují jako "esenciální". Pokud jsou tyto aminokyseliny nepřítomné nebo se nacházejí jen v malém množství, i biologická hodnota příslušného proteinu je nízká. Organismus si musí pro vytvoření vlastních proteinů vyhledávat potřebné aminokyseliny z většího množství proteinů přijatých ve výživě.

Žádné komentáře:

Okomentovat