Konopný seznam

úterý 7. června 2011

Lněné semínko

Lněná semínka zná lidstvo již několik tisíců let. V minulosti se využívaly k výrobě plátna. Později lidé objevili jejich léčivé účinky. O pozitivních účincích lněných semen na lidský organismus věděl samotný velký řecký lékař Hippokrates a doporučoval je na léčbu různých onemocnění.

V dalších obdobích se lnu z medicínského hlediska nevěnovala přílišná pozornost.Obrat v tomto trendu nastal prostřednictvím výzkumů provedených v polovině 20.století známou chemickou dr. Johannou Budwig, PhD. J. Budwig provedla během svého života množství výzkumů zaměřených na zkoumání krevních vzorků lidí.Snažila se zjistit, čím se odlišuje krev zdravých a nemocných lidí. Pilná činnost biochemicky přinesla své ovoce. J. Budwig přišla na to, že lidé těšící se pevnému zdraví mají v krvi vysoký obsah tuků nazývaných esenciální mastné kyseliny omega-3. Toto zjištění však přineslo s sebou další otázku: "Jak dostat do organismu člověka omega-3 mastné kyseliny?" Pravdou je, že tyto složky přijímáme do těla výhradně z potravy a tuto skutečnost zohlednila při hledání správné potraviny i samotná chemička. Výsledkem její bádání v této oblasti bylo, že nenašla nic dokonalejší než jsou lněná semínka.

Podívejme se na její práci podrobněji. Při zkoumaných vzorcích krve pacientů nemocných rakovinou Johanna Budwig odhalila nedostatek fosfatidy (složené lipidy a patří sem lecithiny, kefalíny a pod.) A lipoproteinů (složené proteiny, které obsahují tukovou složku vážící se na proteiny). Nedostatek těchto látek způsobuje v organismu velké problémy.
Lněná semínka se staly hlavním léčebným prostředkem německé lékařky a díky její výzkumem a konzumaci lněných semen se vyléčilo množství pacientů. Je autorkou olejovo-bílkovinné diety, která očišťuje organismus prostřednictvím nanesení speciálního oleje na pokožku. Olej z lněných zrníček obsahuje esenciální mastné kyseliny, které byly součástí jejího výzkumů. Své poznatky knižně zpracovala a jsou k dispozici odborné i laické veřejnosti.

Jaký je zázračný obsah lněných semínek?
Není mnoho potravin, které mohou vystavovat na odiv tak úžasnou výživovou hodnotu. Lněná semínka jsou zdrojem kvalitních proteinů a unikátního množství nenasycených esenciálních mastných kyselin (omega-3). Léčivé účinky lněných zrníček znásobuje významný obsah vitamínů skupiny B a E, A, C, D a minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, fosfor, mangan, sodík, zinek atd..). Nesmíme zapomenout na biotin, fenolové kyseliny, flavonoidy, lignany, fytoestrogeny a vlákninu.

Léčivé účinky lněných zrníček
Lněná semínka jsou v našich končinách známé především jako prostředek, který léčí zácpu zejména díky vysokému obsahu vlákniny. Ráno stačí zalít dvě čajové lžičky semen asi 200 ml vroucí vody a nechat půl hodiny odstát. Následně odvar se zrníčky zkonzumujeme. Preventivně při trávicích obtížích se doporučuje konzumovat semínka každé ráno přidáním do jogurtu či pečiva. Chutně působí v salátech či různých pomazánkách a na pečených slaných dobrotách. Osobně je mám nejraději s tvarohem a ochuceným sýrem. Efektivní je využívání lněných semen, ale i lněného oleje. Lněným olejem lze odstranit ekzém, žlučníkové a ledvinové kameny. Babičky ho využívali při bodnutí hmyzem či bolestech svalů.Lněný olej je skvělý při léčení popálenin. Konzumace lněných semínek se doporučuje i při menstruačních potížích a žaludečních vředech. Zároveň zrníčka působí jako prevence proti vzniku rakoviny. Problémy se žilami, dýchacími a močovými cestami lze prostřednictvím lnu výrazně eliminovat. Uplatnění této rostliny je opravdu velmi obsáhlé.

Dávkování
Odborníci doporučují denně zkonzumovat dvě čajové lžičky lněných semínek.Můžeme je jednoduchým způsobem přidat do běžného jídla. Nejlepší je konzumace zrníček v neupravené podobě, tedy bez tepelné úpravy. Lněná semínka je ideální pomlít a ihned zkonzumovat. Pozor, nikdy je umleté ​​neuskladňujte, protože se stávají škodlivými!

Žádné komentáře:

Okomentovat