Konopný seznam

pondělí 8. srpna 2011

Světová burza

Komoditní burzy vznikly v polovině 19. století. Vznikly na podnět, když začali obchodníci vytvářet obchodní fóra, které sloužily ke zjednodušení nákupu a prodeje jednotlivých zboží. Tímto se vytvořil prostor pro prodávající a kupující na určování kvality zboží, a také na stanovení pravidel samotného prodeje. Rok 1872 byl rokem kdy skupina manhattanských mlékařů vytvořila komoditní burzu podnázvem "The Butter and Cheese Exchange of New York". Tato burza sloužila k obchodování s vejci a mlékem. V roce 1882 se změnil název burzy na současný New York Mercantile Exchange - NYMEX, kde se původně vedl obchod s drůbeží a ovocem.
Obchod v malých městech přestal fungovat a později se soustředil na větší obchodní města. Rok 1933 je rokem založení nové burzy, která se nazývala NewYork Commodities Exchange, ve zkratce COMEX. Tato burza vznikla spojením čtyř menších burz. V den 3. srpna 1994 se COMEX a NYMEX spojili do jednoho celku s názvem NYMEX. 26. února 2003 podepsal NYBOT - New York Boar ofTrade s NYMEX-em smlouvu o přemístění sídla do světového finančního centra.
Tato světová burza se skládá ze dvou divizí. První je samotný NYMEX, který se zabývá obchodem s energetickým sektorem. Což znamená obchod s ropou, zemním plynem, bezolovnatým benzínem, topným olejem, elektřinou, propanem,uhlím, platinou a palladiem. COMEX se naopak zabývá obchodem se zlatem,stříbrem, mědí, a hliníkem. Na této burze se setkávají všichni obchodníci z celého světa, aby mohli využít jeden z nejlikvidnějších trhů na světě. Na tomto světovém trhu se denně otočí několik miliard dolarů, což určitě není žádná nízká částka.

Žádné komentáře:

Okomentovat