Konopný seznam

pondělí 8. srpna 2011

Investice do dluhopisů - prodej dluhopisů

Dluhopis je jeden z nejčastěji obchodovatelných cenných papírů vůbec. Princip obchodování s tímto druhem cenných papírů je velmi jednoduchý. Dluhopisy můžete nakoupit prostřednictvím banky, která zprostředkovává danou emisi. Jediné co potřebujete je zajít do banky a požádat o odkoupení.
Před samotnou investicí do dluhopisů si určitě důkladně prostudujte obsah dluhopisu, ale také prospekt emitenta. Dokument totiž obsahuje mnoho důležitých informací o cenném papíru, ale také o vydavateli. Důsledně sleduje rating dluhopisů, které vydávají společnosti, jako je například Standard & Poor, nebo Moody's. Tyto společnosti řadí dluhopisy do určitých skupin. Nejkvalitnější jsou cenné papíry s označením AAA. Dluhopisy B jsou už o něco riskantnější investicí. Ca D patří do nejnižší skupiny, a existuje u nich riziko zpoždění splácení úroků, nebo dokonce samotné nominální hodnoty.
Následně po investici do dluhopisů, je nejlepší možností svěřit do úschovy bance,nebo obchodníkovi s cennými papíry. Dluhopisy musí být v neporušeném stavu.Pokud budou jakkoliv porušeny, není možné proplatit jejich nominální hodnotu.Majitel je nucen obrátit se na emitenta a požádat ho o výměnu daného dluhopisu.Soud následně rozhodne, co bude dál s poškozeným, nebo ztraceným dluhopisům.Soud si samozřejmě od Vás vyžádá určitě finanční vyrovnání, a také emitent si může řekne určitou částku. Proto buďte co nejopatrněji.
Pokud chcete investici do dluhopisů ukončit, je to možné pouze prostřednictvím bankovní instituce, nebo lehčím způsobem na burze cenných papírů.

Žádné komentáře:

Okomentovat