Konopný seznam

pondělí 8. srpna 2011

Londýnská burza

Londýnská burza, tedy The Stock Exchange London (LSE) je už dlouhá léta vůdcem kapitálového trhu v Evropě. Ve světovém obchodu s cennými papíry se nachází na druhé příčce mezi nejvýznamnějšími burzami. Historie této burzy sahá již do 17. století, kdy měla ještě podobu burzovního obchodu v kavárnách Londýna. V roce 1773 se z Jonathanova kavárny stala burza. Reforma burzovního systému, která je také označována jako "Velký třesk" byla ukončena vytvořením nezávislé burzy s oficiálním názvem London Stock Exchange.
Londýnská burza se může pyšnit svými 3118 registrovanými společnostmi po celém světě, ve více než 60 zemích. Burza má bezkonkurenční postavení díky vysokým likvidním trhem. Veškeré dění na LSE je monitorovány prostřednictvím CNN a BBC. Mezi segmenty londýnské burzy patří trhy britských a irských akcií,vládních dluhopisů, zahraničních akcií, opčních listů, korporátních a municipální dluhopisů, depozitních certifikátů, opcí, a také dalších alternativních investic.
LSE se dělí na primární - main market a na investiční trh - AIM - Alternative Investment Market. Hlavní trh slouží ke kotování akcií těch nejprestižnějších společností. Na investičním trhu AIM se nacházejí zejména malé a rychle rozvíjející se společnosti.
Každá burza má svůj vlastní index. Londýnská není vůbec žádnou výjimkou. Její index se nazývá Financial Times Stock Exchange, ve zkratce FTSE 100. Tento indikátor je nejčastěji používán ve Velké Británii. V indexu FTSE 100 můžete najít sto nejlepších společností, které jsou zapsány na Londýnské burze. Používá se zejména jako základ pro další investiční produkty, kterými mohou být fondy a různé deriváty.

Žádné komentáře:

Okomentovat