Konopný seznam

pondělí 4. dubna 2011

Nejstarší historie Bulharska

Starodávné Bulharsko

Bulharsko jako stát založený za chána Asparucha existuje již více než 13 století.

Prvními osadníky na území Bulharska byly Thrákové a jejich civilizaci dokazují mnohé archeologické nálezy, odkryté hrobky, objevené zlaté a stříbrné poklady. Svědectví přítomnosti života v prehistorickém období se zachovaly v nejlépe uchovaných obydlích z období neolitu jaké byly vůbec objeveny - u města Stara Zagora, v jeskyni "Bačo Kiro" u města Drjanovo av jeskyni Magura nedaleko města Belogradčik. První písemná zmínka, kde se vzpomíná název "Bulhaři", se nachází v anonymním římském chronograf z roku 452 n.. l.

Osadníci

Během doby bronzové obývali území dnešního Bulharska Thrákové, kterých jako první vzpomíná Homér. Věnovali se zemědělství a chovu dobytka, a našli se důkazy o jejich bohaté kultuře (Vulčitrunský zlatý poklad). První trácká státní svazy se objevily v 11. až 16. století p. n. l. a největší rozvoj dosáhli v 7. až 6.století p. n.. l. V 1. století p. n. l. dobyli jejich území Římané a po 5. století n. l.se staly součástí Byzantské říše. Šlemi později postupně asimilovali Slované, kteří osídlili Balkánský poloostrov v 6. století n. l.

První Bulharské Království.

V druhé polovině 7. století osídlili území dnešního severovýchodního Bulharska Prabulhari, etnická komunita tureckého původu. Spolu se Slovany utvořily bulharský stát, který v roce 681 n.. l. uznala i Byzantská říše. V čele státu stál Chán Asparucha a hlavním městem se stala Pliska.

681 n. l. - Vzniká Bulharský stát, jeden z prvních evropských států. První hlavní město Bulharska je Pliska. Carové (Chan) Asparucha, Krum Strašný (803 -814 nl), a Ormutag (852 - 831 nl) z něj vytvářejí silnou mocnost jihovýchodní Evropy.
855 - Svatí bratři Cyril a Metoděj jsou autory slovanské abecedy.
865 - Kníže sv. Boris (852 - 907) ruší pohanství a zavádí v Bulharsku východníortodoxní Křesťanství jako oficiální náboženství země. V roce 865 přesouváhlavní město z Pliska do Velikého proslavil. Byzantská říše ho uznává jakobulharského cara.
893 - 927 - Za vlády cara Simeona (Velkého), syna cara Borise I., se stává Bulharské království největším co do rozlohy a nejmocnějším v Evropě. Nastává "zlatý věk" bulharské kultury.
1018 - Císař Basil II. dobyl Bulharsko, které se stává provincií Byzantské říše.



Hlavní politická mocnost

Za vlády Chána Tervela (700 - 718 nl) rozšířilo Bulharsko své území a stalo se hlavní politickou mocností. Za Chána Kruma (803 - 814) sousedilo Bulharsko na západě s říší Karla Velikého a na východě se dostali bulharské vojska až po hradby Konstantinopole, hlavního města Byzantské říše. V roce 864 během vlády knížete Borise I. Michaila (852 - 889) přijali Bulhaři Křesťanství jako oficiální náboženství. Tento akt zrušil etnické rozdíly mezi Prabulharmi a Slovany a začal se budovat sjednocený bulharský národ.

Po přijetí křesťanství vzrostl vliv Byzantské říše, což dokazuje naleziště kostí v klášteře Bačkovo (1083). Vznikla bulharská chrámová hudba.

Cyrilice

V druhé polovině 9. století vytvořili a rozšiřovali bratři Cyril (Konstantin Filozof) a Metoděj cyrilici. Jejich žáci Klement a Nahum přišli do Bulharska, kde byly srdečně přivítáni, a našli zde dobré pracovní podmínky. Věnovali se bohaté vzdělávací a literární činnosti. Z Bulharska se cyrilice rozšířila i do dalších slovanských zemí, jako jsou dnešní Srbsko a Rusko. Města OCHRIDU a Pliska, a později i nové hlavní město Veliki Preslav, se staly centry bulharské kultury, a celkově slovanské kultury.

Zlatý věk bulharské kultury.

Vláda cara Simeona I. (893 - 927) označuje "Zlatý věk bulharské kultury", a stát za jeho vlády sahal až po Černé a Egejské moře. Během vlády jeho následovníků bylo Bulharsko oslabené vnitřními boji, rozšířilo se kacířství kněze Bogomila a ovlivnilo učení katarů a Albigencov v západní Evropě.

Žádné komentáře:

Okomentovat