Konopný seznam

pondělí 4. dubna 2011

Doprava v Bulharsku

Bulharsko má strategickou polohu a už od starověku je křižovatkou mezi Evropou, Asií a Afrikou.
'Times New Roman', serif;">
Letecká doprava do Bulharska
Je nejvýhodnějším způsobem, jak se do země dostat. Národním přepravcem je společnost Bulagrian Airlines, kromě ní zde působí několik soukromých společností. Od nás se do Bulharska dostanete asi za dvě a půl hodiny. Letecká doprava je celkem dobře rozvinutá, letecké linky jezdí na mnohá místa v Evropě, Středním Východě či Severní Americe. Jsou zde čtyři mezinárodní letiště - Sofie, Burgas, Plovdiv, Varna. Spojení z letiště do centra města jezdí docela často, na letištích najdete všechny potřebné zařízení jako banky, směnárny, restaurace či půjčovny aut.

Výhodné je cestovat letadlem i po zemi (ze Sofie do Burgasu či Varny to trvá asi hodinu), vnitrostátní letecká doprava je jen o něco dražší než železniční.

Železniční
doprava 
Přes Bulharsko procházejí mnohé mezinárodní železniční spojení, do Sofie se dostanete například z Budapešti, Bělehradu, Istanbulu, Paříže, Vídně či Berlína. Vlakem se dostanete do všech větších bulharských měst. Nezbytné je však rezervovat si místo předem.

Autobusová
doprava 
Do Sofie jezdí mnohé mezinárodní linky. Síť vnitrostátní autobusové dopravy je celkem dobrá, autobusy jsou pohodlné a levné, někdy však nedodržují stanovený jízdní řád.

Lodní
doprava 
Největšími přístavy jsou Varna a Burgas.

Městská
doprava 
Ve větších městech jezdí autobusy, v Sofii i tramvaje, trolejbusy a metro. Lístky si třeba zakoupit ještě před nástupem. Není problém ani s taxíky, najdete je na příslušně označených stanovištích. Dávejte si však pozor, aby vás nepodvedli, co se turistům často stává, ao ceně se dohodněte před nástupem do vozidla.V Sofii se většinou účtuje asi 40 "stotiniek" za kilometr přes den a 45 za noc. Tarify by řidič měl mít jasně vystavené na viditelném místě. Taxík si můžete vzít ze stanoviště nebo zastavit jedoucí taxík, dejte si však pozor na to, aby řidič vynulovat taxametr.

Automobilová
doprava 
Pokud cestujete autem, je nutné mít mezinárodní řidičský průkaz a příslušnou známku. Zakoupit si ji můžete na hraničních přechodech, benzínových pumpách či poště (týdenní známka pro osobní automobil stojí okolo 2,5 EUR).Povinné je i pojištění, můžete si ho vybavit předem nebo na bulharských hranicích.

Povolená rychlost pro osobní automobily je 50 km / hv obci, 90km / h mimo obec a 120 km / h na dálnici.

Třeba si dávat pozor, protože kvalita komunikací není nejlepší, počítejte is koňskými povozy a různými zvířaty pohybujícími se na cestách. Problémem v Bulharsku jsou falešní policisté, proto žádným podezřelým osobám nezastavujte. Skuteční policisté jezdí v bílých autech (Opel Astra) s modrým majákem.

K dispozici jsou i půjčovny automobilů, například AVIS, Hertz, Europcar či Intertel. Najdete je ve větších městech či turistických oblastech.

Žádné komentáře:

Okomentovat